Aanpassing wet onschenbaarheden

Print
De toekomstige regering gaat een regeling uitwerken die moet toelaten dat iedereen zonder problemen in Brussel de internationale instellingen kan gebruiken. Dat heeft formateur Guy Verhofstadt woensdagavond aangekondigd.
Bedoeling is dat daarvoor de wet op de immuniteiten wordt gewijzigd. Aan de genocidewet zelf wordt niet geraakt, benadrukte Verhofstadt.
De voorbije dagen en na het bezoek van de Amerikaanse Defensieminister Donald Rumsfeld ontstond de vrees dat het NAVO-hoofdkwartier uit Brussel zou vertrekken. Aanleiding is officieel de Amerikaanse wrevel over de genocidewet die aan de basis ligt van klachten tegen onder meer generaal Tommy Franks.
Gewezen NAVO-secretaris-generaal Willy Claes verklaarde woensdag in Knack dat de Amerikanen de beslissing over verhuizen al zouden hebben genomen.

Volgens de premier in spe Verhofstadt raakten de federale regeringsonderhandelaars het er woensdag over eens dat de wet op de onschendbaarheid - die dateert uit de jaren '50 - moet worden uitgebreid. "Zodoende dat er geen problemen meer zijn voor mensen die gebruik maken van de internationale instellingen in ons land". De formateur benadrukte dat het dus niet enkel om de NAVO, maar over alle internationale instellingen gaat.
MEEST RECENT