Wegrestaurant voor ganzen

Het natuurgebied de Gelderse Poort is een van de belangrijkste wegrestaurants langs de trekroute van de miljoenen wilde ganzen die vanuit Siberië naar West-Europa vliegen om er te overwinteren. Het groene en waterrijke gebied tussen Arnhem, Nijmegen en het Duitse Emmerik vormt elk jaar een gedekte tafel voor naar schatting 80.000 kol- en rietganzen. Dat maakt de Gelderse Poort tot een van de belangrijkste pleisterplaatsen voor ganzen in West-Europa. Tijdens hun overwintering bouwen de vogels energiereserves op. Die hebben ze in het voorjaar nodig voor de trek terug naar hun broedgebieden in Siberië.

De zwermen wilde ganzen die in V-formatie een vliegshow boven het rivierengebied geven, de weilanden afgrazen en op het water slapen, vormen een fascinerend schouwspel, dat elk jaar drommen kijkers trekt. Geïnteresseerden kunnen de ganzen op een comfortabele manier van dichtbij bekijken, tijdens busexcursies van het Natuurmuseum Nijmegen. Deze vinden plaats op alle zondagen in januari en februari. De bus rijdt door de Ooijpolder bij Nijmegen en de Duitse Duffelt. Onderweg vertelt een gids over de gevederde wintergasten en over de ontwikkelingen in het natuurgebied de Gelderse Poort. Er is ook oog voor andere vogelsoorten in het rivierengebied, zoals nonnetjes, smienten en wintertalingen.

De ganzenexcursies duren drie uur en starten om 12.30 uur vanuit het nieuwe informatiecentrum voor de Gelderse Poort, dat vorige week de deuren opende in het Natuurmuseum Nijmegen Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtsraat 121, is open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zaterdag gesloten. Deelname aan de ganzenexcursie kost 22,50 gulden, kinderen tot en met 14 jaar 17,50 gulden, inclusief koffie met appeltaart en een brochure met wetenswaardigheden over ganzen. Verrekijker meenemen. Informatie en reserveringen: 024/329.70.70.

Nu in het nieuws