'België hoeft genocidewet niet te veranderen'

Minister van buitenlandse zaken Louis Michel heeft vrijdag gezegd dat het niet nodig is om de Belgische genocidewet te veranderen. Die maakt het mogelijk om in België aanklachten in te dienen voor waar ook ter wereld gepleegde misdaden tegen de menselijkheid. Volgens Michel is de wet al zodanig aangepast dat politiek gemotiveerde aanklachten ontweken worden. Michel reageerde voor de radio op het dreigement van de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld. Die gaf België donderdag zes maanden de tijd om de wet aan te passen. Gebeurt dat niet, dan maken de Verenigde Staten geen geld vrij voor de bouw van een nieuw NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

AP Ned

De Duitse minister van defensie Peter Struck beschuldigde Rumsfeld van theatraal gedrag en steunde Michel. "De NAVO doet het prima in Brussel. Het Belgische parlement heeft al een amendement doorgevoerd dat bewijst dat de bekommernis van onze Amerikaanse collega ongegrond is", zei hij. Dat beaamde de New-Yorkse mensenrechtenbeweging Human Rights Watch: "De Belgische wet biedt een laatste kans aan slachtoffers van wreedheden en is nu voldoende beschermd tegen verkeerd geïnstrueerde rechtszaken. Rumsfeld had de nieuwe wet moeten lezen voordat hij uithaalde."

Op grond van de wet heeft er in het verleden al een aanklacht gelopen tegen een aantal Amerikanen, onder wie de Amerikaanse legerbevelhebber in Irak, generaal Tommy Franks. België paste de wet echter aan, waardoor een aanklacht kan worden overgedragen aan het vaderland van de beklaagde, mits dat een eerlijk en democratisch rechtsstelsel heeft. Dat was het geval voor de zaak tegen Franks, die dan ook meteen van de baan was.

Vastgoed

Jobs in de regio