Parijs voor gevorderden

Voor de Japanners onder ons blijven de Eiffeltoren, de Champs Elysées en de Notre Dame de Heilige Drievuldigheid van Parijs. Wie iets meer tijd en fantasie heeft, verkent de parken, de winkelstraten en de musea in de lichtstad. Maar de echte Parijs-fanaat trekt geregeld op bedevaart en ontdekt steeds nieuwe facetten. Elk jaar gaat er wel een nieuw museum open of zie je een onverwachte buurt openbloeien. Zeven nieuwe ontdekkingstochten met telkens een bijpassende horecatip.

Montmartre

De meeste bezoekers van Montmartre beperken zich tot de Sacré Coeur en de Place du Tertre, een kerk zonder historische waarde en een markt waar het woord kitsch een nieuwe dimensie krijgt. Domweg vergeten de bezoekers om het voormalige dorpje Montmartre te bezoeken.

De plaastergroeve die op enkele schilderijen van Vincent van Gogh opduikt en het agrarisch verleden zijn, op uitzondering van die ene wijngaard en een vervallen molen na, verdwenen, maar aan steile pittoreske straten is geen gebrek. Op elke hoek heeft wel een artiest gewoond. Niet alleen Van Gogh en Picasso maakten de wijk beroemd, ook de schrijvers Henry Miller en Prévert woonden er, net zoals Maurice Chevalier en Dalida. Wie hun huizen wil vinden, pikt een wandelroute op bij Syndicat d'Initiative de Montmartre op de Place du Tertre 21.

Tip:

Vergeet de buurt tussen Clichy en de Sacré Coeur, maar daal af aan de achterkant van de basiliek en ontdek de cafés en restaurants in de stille trapstraatjes, zoals

'L'été en pente douce

in de Rue Müller 23 of

Le Cenis

in de Rue du Mont Cenis 7.

Metro Anvers, 18de arr.

Bercy

Wie interesse heeft in stadsontwikkeling, vindt in Parijs verbluffende voorbeelden. De wijk in beweging is Bercy. De renovatie begon er twintig jaar geleden en de resultaten zijn nu volop te zien. De oude haven en de grootste wijn-entrepots ter wereld zijn veranderd in een lang park langs de Seine, dat elke honderd meter van karakter verandert. Het begint met een volledig met gras bekleed Sportpaleis, hippe flats en het Amerikaans Cultureel Centrum van Frank Gehry, dat omgebouwd zal worden tot cinemamuseum. Het beboomde grasveld ervoor gaat over in groentevelden en een nieuwe wijngaard, een tropische brousse en een Japanse zentuin. Het groen eindigt bij Bercy Village. Hier werden de wijndepots behouden en omgetoverd in winkels en restaurants. Alles zeer branché.

Wie een blik wil opvangen van het jaar 2010, steekt de Seine over en belandt bij de ongenaakbare superbibliotheek van wijlen François Mitterrand. Ze moet het hart worden van een nieuwe yuppie-wijk in volle opbouw.

Tip:

Kies een van de talrijke wijnbars van Bercy Village. In de zomer tafel je buiten, zonder auto's in de buurt.

Metro: Bercy, 13de arr. Dit is de nieuwe computergestuurde lijn 14!

De computergestuurde lijn 14 naar Bercy en de Bibliothèque Mitterrand.

Parc André Citroën

Met het Bois de Boulogne en het Bois de Vincennes wordt Parijs geflankeerd door twee superlongen. Maar dat volstond niet. In de jaren zeventig groeide het plan om rond de Ring en langs de Seine een serie nieuwe stadsparken aan te leggen, die zuurstof zouden bieden aan nieuw te ontwikkelen woonwijken. De parken kwamen op oude, uitgerangeerde sites. Spectaculair was de omvorming van de industrieterreinen van Javel, jawel, het plaatsje waar zich in 1777 de chloorfabriek vestigde die het vermaarde reinigingsproduct maakte. Daar stond ook de Citroën-assemblage. Alles ging tegen de vlakte en maakte plaats voor het Parc André Citroën.

Het hart daarvan is een secuur onderhouden grasvlakte met fonteinen, waar de Parijzenaars zich 's zomers komen verkoelen. Langs de zijkanten werden een dichtbegroeide zwarte en rode tuin ingericht. Twee torenhoge serres bevatten tropische planten. Vooraan biedt het park een open zicht op de Seine.

Tip:

Wie naar Parc Citroën gaat, neemt best de picknickmand mee, want er zijn niets dan moderne flats in de buurt. Enkel bij de Metro Javel vind je enkele typische <

zincs

(kroegen, nvdr.).

Metro Javel, 15de arr.

Canal St Martin & Bassin Villette

Skaters, fietsers en wandelaars hebben het Canal St Martin, het Bassin de la Villette en het Canal d' Ourcq ontdekt, een kilometerslange kuierroute langs het water. Alle industrie is er verdwenen en de boorden zijn een paradijs voor sportievelingen en zonnebaders. Alternatieve winkeltjes omzomen de Quai 'd Almy. Aan de Bassin de la Villette kan je inschepen voor een kanaaltocht tot in Saint Denis. Villette blijft nog steeds het voorbeeld van het geslaagde hedendaagse park. Architect Bernard Tschumi tekende een helder grondplan dat hij opvulde met maffe, rode gebouwtjes. Vooral wilde hij dat het park één grote attractie werd. En dat lukte. Met het Cité des Sciences en het Cité de la Musique en het tot tentoonstellingsruime omgebouwde slachthuis verveel je je hier geen minuut.

Tip:

Intello's

houden het op het Café de la Musique in de Avenue Jean-Jaurès 213. Vlotter is het café-restaurant Le Rendez-Vous des Quais dat behoort bij de MK2 cinemazaal aan de Quai de la Seine 10.

Metro: Stalingrad, 10de arr.

Musée de l'Armée

Na het Louvre en het Orsay is het Legermuseum het derde populairste museum van Parijs. Een verrassing? Toch niet als je weet dat het toegangsticket ook recht geeft op een bezoek aan de bijbehorende Dôme des Invalides die het kolossale marmergraf van Napoleon bevat. De collectie harnassen en kanonnen kan je probleemloos overslagen, maar de nieuwe Charles De Gaulle-vleugel, die president Chirac op 18 juni 2000 hoogstpersoonlijk opende, is een bezoek waard. Het is geen eerbetoon aan de generaal maar een sterke evocaties van de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt met veel foto's , films en gebruiksvoorwerpen. Knap is bijvoorbeeld de vitrine waarin de uitrusting van een Amerikaanse soldaat vergeleken wordt met die van een Franse. Je ziet ook een replica van de atoombom en tal van huiveringwekkende souvenirs uit de concentratiekampen.

Tip:

Het café-resto van het Musée Rodin achter de hoek in de Rue de Varenne 77, is verbluffend. Je betaalt een kleine toegangsprijs voor de somptueuze tuin, maar je krijgt er groen, rust en enkele meesterwerken van de Franse beeldhouwer voor in de plaats. Helaas enkel van april tot september.

Metro: Invalides, 7de arr.

Musée des Arts et Métiers

Een van de minst bekende 'grands travaux', gestart door François Mitterrand, was de renovatie van het Musée des Arts et Métiers. De gebouwen van de priorij Saint-Martin waren verouderd en puilden uit. Tachtigduizend objecten uit de museareserves verhuisden naar een centraal museumdepot in Saint Denis. Rond de topstukken werd een nieuw parcours uitgestippeld in zeven thema's: wetenschappelijke instrumenten, materialen, bouwtechnieken, communicatie, energie, beweging en transport. Aan topstukken geen gebrek: de rekenmachine van Pascal, de universele meter, het vliegtuig waarmee Blériot in 1909 het Kanaal overstak of de allereerste auto.

Het bezoek eindigt in de aanpalende Saint-Martin-des-Champs kerk waar in het midden de authentieke Slinger van Foucault pendelt.

Tip:

In de Marais moet je je adressen kennen. Misschien iets in de technische sfeer?

Le Web Bar

in de Rue de Picardie 32, het origineelst ingerichte en lekkerste cybercafé van Parijs. Je hoeft niet te surfen in deze voormalige juweliersopslagplaats.

Metro: Arts et Métiers, 3de arr.

Musée Jacquemart-André

Wat is de meest typische en drukste avenue van Parijs? Juist:

Haussman

, genoemd naar de uitvinder van de grote boulevards. Toeristen mijden deze chaos en duiken onmiddellijk de grote warenhuizen van Printemps of Lafayette binnen. Maar er is een nog veel betere optie. Het Musée Jacquemart-André aan de Boulevard Haussman 158 is een van de best bewaarde geheimen.

De strenge voorgevel verbergt de chique woning en tuin van het bankiersechtpaar Edouard André en Nélie Jacquemart. Het duo had smaak en verzamelde kunstwerken van Rembrandt, Van Dyck, Mantegna, Ucello en Chardin en maakte van zijn hotel een van de meest kunstzinnige ontmoetingsplaatsen van de beaumonde. Alles is intact en je valt van de ene verbazing in de andere.

Tip:

Het café-restaurant van het museum baadt in een weergaloos decor met plafonds van Tiepolo. Laat je niet afschrikken door de deftige bedoening, want de prijzen zijn 'normaal' in deze toplocatie.

Metro: St-Philippe-du-Roule, 8ste arr.

Nu in het nieuws