Beke en Smet pakken Belgische titel op kwarttriatlon

Print
“Sorry, jong, ik wilde echt winnen”, verontschuldigde Rutger Beke zich als het ware bij de jonge Peter Croes, die lang uitzicht had op de titel. Hij zag echter een ontketende Beke in het laatste rondje onweerstaanbaar voorbijsnellen. Zo spannend het was bij de mannen, zo gemakkelijk won Kathleen Smet haar vijfde titel bij de vrouwen.
 
Tot een echte revanche voor het kampioenschap van vorig jaar kwam het niet.Toen spurtten Frederik Van Lierde, Rutger Beke en Axel Zeebroek voor de podiumplaatsen. Titelverdediger Van Lierde haalde nu het einde niet.Al bij het begin van de tweede fietsronde kwam hij ten val en gaf op. Het onheil bleef beperkt tot schaafwonden. Hij zat op dat moment in een tweede groep.Vooraan reden acht koplopers met o.m. de Nederlanders Berk en Rost en de favorieten Axel Zeebroek en Peter Croes.
 
Beke was als 34ste (!) uit het water gekomen en begon aan het fietsen met meer dan anderhalve minuut achterstand. Hij zat nog achter de tweede groep samen met Jim Thijs en zij moesten een ronde doorduwen om in de tweede groep te geraken, waarin ook mannen als Hoeyberghs, Jammaer en Verleysen zaten.
 
“Ik heb vooraan samen met Zeebroek ongeveer al het werk moeten doen om voorop te blijven”, vertelde Peter Croes.“Af en toe stak Karel Smet een handje toe. De anderen fietsten mooi op een rijtje achter ons.”
 
Gelukkig voor hen, boterde het bij de achtervolgers ook niet. Kjell Verleysen, die zich later naar een bronzen medaille liep: “Er was niet veel samenwerking en de valpartij van Van Lierde zorgde voor wat aarzeling in dat peloton.” Gevolg was dat acht koplopers met anderhalve minuut aan de 10km lopen konden beginnen. Het Nederlandse duo Berk-Rost vertrok het snelst, Peter Croes ging er achteraan. Beke zat net niet in de toptien toen hij begon te lopen. Het begin van een indrukwekkende rush. Hij ging de slotronde (3,2km) in met nog 38 seconden achterstand op Croes. “Eigenlijk geloofde ik er niet meer in tijdens het fietsen, omdat in die groep haast niemand wilde meewerken en ik wist met hoeveel achterstand ik aan het lopen begon”, aldus Beke.“Pas bij het laatste keerpunt kreeg ik de indruk dat het kon. In een afdaling ging ik Croes voorbij.”
 
De Nederlandse kampioen Sander Berk won wel,maar de titel was voor Beke. Croes zag de kans op een stunt om als junior de titel bij de seniores te pakken aan zijn neus voorbijgaan:“ Ik voelde Beke komen en kon niet inpikken toen hij voorbijging. Ik durfde niet omkijken om eventuele achtervolgers niet het idee te geven dat ik moe was.”
 
Kathleen Smet zag haar concurrentes enkel bij de start: “Omdat ik recent nogal wat problemen had bij de start, had ik daar wat op getraind. Ik was nu meteen na enkele slagen in het water al weg.” Ze fietste op haar eentje een voorsprong van twee minuten bijeen op een groep van vijf (Suys, Verhamme, de Nederlandse Tracy Hargreaves- Looze, Rositano en Vleugels) en liep nadien nog verder uit op Suys en Verhamme, die ondanks een straftijd (ze had het nummer van Suys omgedaan bij de wissel naar het lopen) haar achterstand goedmaakte en derde werd.
Nu in het nieuws