Lance Armstrong: "Ik heb nog tijd"

Print
“Vorig jaar werd ik vijfde in de proloog, nu derde. Kan dat volstaan als antwoord op vragen naar mijn actuele conditie?”... Lance Armstrong op zijn best. Grijnzend naar de journalist, een beetje cynisch. En beslist geen sikkepit ontgoocheld omdat hij zondag in Villard-de-Lans niét won.
 
“Ik ben niet hier om déze wedstrijd te winnen. Ik ben hier om me klaar te maken voor een vijfde overwinning in de Tour. Nu al derde in zo’n proloog bergop: dat kan je toch niet slecht noemen?”
 
Sorry Lance, interesseert de Dauphiné jou plots niet meer? Vorig jaar deed je toch alles om laureaat te worden.
Dat klopt. Maar dit is vorig jaar niet. Toen had ik in mei de Midi Libre gewonnen en wist ik begin juni dat mijn conditie al goed genoeg was om voluit te gaan. Nu bestaat de Midi Libre niet meer en heb ik in mei niks gereden, alleen maar getraind. I’m feeling strong, ik voél me goed. Maar bén ik dat ook? Dat zullen de komende dagen me leren. Woensdag al, in een tijdrit van meer dan 30 kilometer. Zo’n race liegt niet. Wat niet betekent dat ik die moet winnen om nadien tevreden te zijn. Natuurlijk is het resultaat belangrijk voor het moreel. Maar, en ik val in herhaling, minstens zo belangrijk vind ik hoe ik me in zo’n tijrit voél.
 
Wat wil je hier nog meer aan de weet komen?
Ik wil mijn ploegmaats aan het werk zien, ik wil mijn conditie voelen groeien en ik wil weten waar ik sta in vergelijking met een paar renners die in juli stokken in de wielen kunnen steken. Ik wil ook weten hoe mijn benen reageren na een lange klim op wedstrijdsnelheid zoals zaterdag de Galibier... Dat is allemaal veel belangrijker dan winnen. Maar als de zege zich aanbiedt, laat ik hem beslist niet liggen. Daarvoor heb ik veel te veel achting voor deze wedstrijd.
 
Jij legt steeds meer de nadruk op jouw ploeg. De laatste tijd waren er wat probleempjes. Zijn die opgelost?
Hincapie staat er weer helemaal. Ik heb hem nooit beter en frisser gezien tijdens een stage in de maand mei. Voor Landis (lang out na heupbreuk, red.) wordt deze week de grote test. Maar intussen hebben we er Beltran al bij, een zeer belangrijke pion die Landis uitstekend kan vervangen.
 
De Dauphiné eindigt zondag, de Tour begint drie weken later.Wat doe jij in die tijd? Toch nog een kleine ronde om het kleine aantal koersdagen (21 na de Dauphiné) wat op te drijven?
In geen geval. Die weken dienen om te rusten. Om te recupereren. Om te letten op mijn gewicht. Of eventueel om nog wat bij te schaven aan de conditie als die hier nog onvoldoende zou blijken. Maar vooral: de stress ver van mijn lijf en uit mijn hoofd houden. A peacefull and quiet time, meer moet dat niet zijn. Maar ook niet minder. De Tour win je niet alleen in juli, maar ook in de weken ervoor.”
Nu in het nieuws