Antheunis: "Collina heeft ons genekt"

Print
Zo blij als hij was kort na de wedstrijd, zo wrang was het gevoel gisteren na de training in de buurt van Gent. Nu de emoties waren geweken en de beelden bekeken, wond Anthuenis er geen doekjes om. “Collina heeft ons genekt.”
 
Nog bij zijn thuiskomst in de nacht van zaterdag op zondag had Anthuenis meermaals de beelden over het netvlies laten glijden. Bij elke herhaling maakte de blijdschap over de prestatie van zijn spelers plaats voor woede. Was de bondscoach vooraf nog overtuigd dat zelfs verlies ons land in koers hield, dan was intussen het besef gegroeid hoezeer winst noodzakelijk was. En die winst was zo dichtbij toen Mbo Mpenza kort bij het einde onderuit werd gehaald in de backlijn.
 
Aimé Anthuenis:“Onmiddellijk na de wedstrijd had ik om meerdere redenen een goed gevoel. We hadden goed gespeeld, er stond een echte ploeg op het veld én de 2-2 leek een logisch resultaat. Nu denk ik er anders over. Gekoppeld aan de mogelijke gevolgen voor het klassement, bezorgt die betwiste fase mij een steeds wranger gevoel. Legt de ref de bal op de stip en wordt het 2-3, dan staan we op kop. Collina heeft ons genekt. Ik was al boos op het moment zelf, nu is dat nog tien keer erger.De beslissing van Collina kan ons duur te staan komen. In de eerste helft lachte het geluk ons toe, dat is juist. Maar kansen weggeven en/of kansen missen, is inherent aan het voetbal.Wat Collina deed niet. Dat komt hard aan.”
 
Gevolg is dat de Rode Duivels morgenavond niet als virtuele koploper, maar als vierde aan hun opdracht tegen Andorra beginnen. Een wereld van verschil en dus kijkt Anthuenis hoopgevend naar Estland dat op hetzelfde moment Kroatië ontvangt.
 
“Die wedstrijd kan zeer belangrijk zijn voor ons. Met Bulgarije dat pas op de slotdag (en dan normaal al geplaatst voor EK, red) naar Kroatië moet, is de kalender niet in ons voordeel.”
 
Willen de Rode Duivels nog een kans maken om in Portugal present te zijn, dan moéten ze zelf drie keer winnen. Verwacht wordt dat Anthuenis woensdag in Gent hetzelfde elftal (met De Cock voor de geschorste Deflandre) in lijn brengt. Helemaal in tegenstelling tot Sofia komt de Belgische defensie tegen dwergstaat Andorra niet onder druk te staan.
 
In Bulgarije viel daarbij opnieuw Daniël Van Buyten door de mand, al wilde Anthuenis dat niet geweten hebben.“Van Buyten speelde sterk,” verraste de bondscoach zowat iedereen.Ongevraagd stelde hij zelf de rol van doelman De Vlieger bij de eerste Bulgaarse tegentreffer in vraag. En ook hier sterkte het bekijken van de beelden hem in die mening.
 
Anthuenis: “Ik verwijt De Vlieger niets.Wel is zeker dat het om een bal in de backlijn ging. Geert opteerde er voor om Van Buyten het duel te laten aangaan. Ik betwist dat niet, maar het had ook anders gekund.Van Buyten verwachtte dan weer Deflandre in zijn rug. Het heeft allemaal te maken met coördinatie, onderlinge afspraken en automatismen. En dat is niet evident bij de nationale ploeg.”
 
Anthuenis betwistte overigens dat hij Van Buyten te veel in bescherming moet nemen.“Ik doe dat niet. Met Daniël moét je geduld hebben, hij heeft te veel mogelijkheden.”
 
Pierluigi Collina wilde geen enkele commentaar kwijt na de partij. “Ik volg de UEFA-richtlijnen”, gaf hij als uitleg voor zijn zwijgen. En weg was hij, de beste scheidsrechter van de wereld.Bodyguards leidden hem doorheen de Bulgaarse massa, die hem aanklampte voor handtekeningen als was Ronaldo op bezoek.
 
Sportief als hij altijd is, weigerde bondsvoorzitter Jan Peeters na de partij oorlogszuchtige taal te gebruiken.“Ik heb Collina proficiat gewenst”, zei hij. “Hij is en blijft een grote meneer.Van waar ik was, vond ik de strafschop op Mbo identiek aan die begaan door Baseggio. Maar goed, hij stond er korter op. Ik leg me erbij neer.”
Nu in het nieuws