Proces Trabelsi: advocaten vragen milde straf

Print
De drie advocaten van Nizar Trabelsi hebben dinsdag voor de correctionele rechtbank van Brussel gepleit voor een mildere straf dan afgelopen vrijdag gevorderd door de federale procureur. De verdediging is van oordeel dat Trabelsi, zwaar getekend door het geweld dat moslims wordt aangedaan, gemanipuleerd werd om de aanslag te plegen op de militaire basis van Kleine Brogel. De openbare aanklager, procureur Bernard Michel, vorderde vrijdag de maximumstraf van tien jaar gevangenis voor Trabelsi. Op 13 september 2001 werd de vermeende terrorist in Ukkel aangehouden omdat hij een aanslag voorbereidde op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Trabelsi heeft intussen afstand genomen van zijn engagement als terrorist en verklaarde tijdens het proces het gebruik van geweld te hebben afgezworen.
Meester Didier de Quévy betoogde dinsdag dat de bekentenis van zijn cliënt een mildere straf rechtvaardigt. Hij betwistte bovendien de stelling van het openbaar ministerie dat er sprake was van een begin van uitvoering van het misdrijf. Een element waarop het openbaar ministerie zich steunde voor het vorderen van een zware straf. Voor meester Fernande Motte de Raedt raakte Trabelsi verstrikt in de webben van het moslimfundamentalisme toen hij in zijn leven een aantal tegenslagen moest incasseren. Zonder deze tegenspoed zou de man volgens de advocate nooit deze extremistische weg zijn ingeslagen. Ze benadrukte dat haar cliënt veranderd is: "Geweld is voor hem geen oplossing meer".

Het pleidooi van Meester Mehdi Abbes was meer politiek getint. Dat Trabelsi zich had geëngageerd als "kandidaat-martelaar" weet de advocaat aan het geweld dat wereldwijd aan moslims wordt aangedaan, in het bijzonder aan de Palestijnen. "Dagelijks zag Trabelsi dat geweld, dat op zijn beurt ander geweld voortbracht". Voorts stelde Abbes dat zolang dit onrecht blijft voortbestaan, nog meer kandidaten voor het martelaarschap zullen opduiken. "Zolang de muur van vijandschap tussen het Westen en de Islam zo hoog blijft, zijn er duizenden Trabelsi's".
Nu in het nieuws