BK Jumping: Demeersman en Philippaerts stranden op twee en drie

Print
Het cruciale moment tijdens het BK 2003 situeerde zich tijdens de tweede manche op zaterdagmiddag toen titelverdediger Jos Lansink met AK High Valley Z op de dubbelsprong voor de tafeltribune uit het zadel vloog en door een valpartij geëlimineerd werd. De favoriet van velen werd ongenadig uitgebeld.
 
De kaarten werden grondig door elkaar geschud en de twee zware omlopen brachten Dirk Demeersman met de BWP-dekhengst Clinton van Hubert Hamerlinck in pole-position. Met 0,94 punten had hij echter weinig voorsprong op de West- Vlaamse routinier Jean-Claude Van Geenberghe die met Richebourg het jachtparcours had gewonnen en ook nu met 0 en 4 strafpunten uit de ring kwam.
 
James Peeters met een imponerende Semtex en Ludo Philippaerts met Verelst Raspoetin behielden uitzicht op het podium. Philippe Le Jeune volgde met Karioka del Folléé in vijfde positie: “Het paard springt heel goed,” gaf hij als commentaar. “Maar ik heb hem pas twee maanden bij me en na vier internationale wedstrijden komt dit kampioenschap eigenlijk te vroeg.”
 
Maandagmiddag bouwde Marc Vygh een parcours met internationale allure, dat tweemaal door de zestien finalisten diende gesprongen.Een immense mensenzee leefde gespannen het verloop mee. In de eerste ronde reden Le Jeune en Philippaerts zonder hindernisfouten buiten, maar ze kregen één punt tijdpenalisatie.
 
Alleen Jean-Claude Van Geenberghe stuwde hengst Richebourg foutloos en snel door de finish.Vermits Dirk Demeersman met Clinton een balk van de laatste triplesprong meenam, kwam Van Geenberghe op kop. In de ultieme ronde geraakte niemand foutloos rond.
 
Zowel Demeersman als Van Geenberghe faalden op de laatste steilsprong van 1m.60. Dus werd de ruiter van Het Zilveren Spoor kampioen.
 
“In 1994 mocht ik vanuit Kapellen mijn tweede gouden medaille naar Moorsele meepakken,” herinnerde hij zich.“Deze derde titel stimuleert me om de volgende maanden mijn plaats op te eisen in het Belgisch A-team voor de Nations Cups. Deelnemen aan de Olympische spelen in Athene staat ook op mijn verlanglijstje.”
 
De Limburgse favorieten Dirk Demeersman en Ludo Philippaerts hadden dapper gestreden, maar berustten in hun nederlaag: “De CHIO van Aken wordt later deze maand een belangrijk treffen.Als we daar met het Belgisch team vooraan kunnen eindigen, bekleden we een gunstige positie in de Super League.”“Verliezen hoort bij de sport,” mijmerde James Peeters, de nummer 4 van het klassement.
 
Le Jeune,Van Dijck,Van Roosbroeck, Vrins, Cleeren en Galdini behoorden tot de top 10 van een hoogstaand nationaal kampioenschap.
Nu in het nieuws