Jahjah wil met Moslim Democratische Partij naar Vl.verkiezing

De Arabisch-Europese Liga (AEL) wil met het oog op de verkiezingen volgend jaar de Moslim Democratische Partij oprichten. Dyab Abou Jahjah lanceerde het idee in een brief die maandag op de website van de liga verscheen. Volgens Abou Jahjah wordt de Moslim Democratische Partij (MDP) de politieke arm van de beweging die de AEL is.

Belga

Achmed Azzuz, voorzitter van AEL-België, bevestigde maandagavond dat eind van deze maand AEL-België zijn militanten zal samenroepen voor een algemene vergadering. Die zal zich moeten uitspreken over de oprichting van de Moslim Democratische Partij of Moslim Democratische Unie. "Beide namen circuleren", aldus Azzuz. De rechterhand van Abou Jahjah zegt 100 procent achter het project van een partij te staan, maar voegt eraan toe dat het de AEL-leden zijn die daarover beslissen. In februari 2004 zou dan een nationaal congres volgen dat het programma moet goedkeuren. Op het congres in Nederland twee weken geleden was ook al sprake van de oprichting van een politieke partij bij onze noorderburen.

Of de MDP bij de verkiezingen van 2004 alleen of in samenwerking met Resist naar de kiezer zal stappen? "Die discussie moet in de komende weken nog gevoerd worden binnen de eigen structuren en met Resist", aldus Azzuz. Hij gaf aan dat Resist met zijn pluralisme een mooie formule is op lange termijn, maar tegelijk zei hij dat veel allochtonen nog niet klaar zijn voor pluraliteit en dat de MDP kan dienen als tussenfase.