België behaalt punt in Bulgarije

In kwalificatiegroep 8 voor Euro 2004 hebben Bulgarije en België zaterdag 2-2 gelijkgespeeld. Estland won met 2-0 van Andorra, zodat België met zeven punten nu op de vierde plaats staat in de groep. Bulgarije leidt met elf punten, Estland heeft er acht. Kroatië telt net als België zeven punten, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Belga

Bij de rust stonden de Belgen 0-1 voor na een own-goal van Stilian Petrov (31.). Na de pauze bracht Dimitar Berbatov (52.) Bulgarije weer op gelijk hoogte, maar vier minuten later maakte Philippe Clément (56.) er 1-2 van. Svetsolav Todorov mocht in de 71e minuut van op de strafschopstip de 2-2 eindstand vastleggen, na een fout van Bassegio binnen de elf meter.

De Bulgaren startten de wedstrijd het best in het Vassil Levski-stadion. Martin Petrov kopte de bal net langs de verkeerde kant van de paal, na een mooie aanval van de thuisploeg. De Belgen dreigden enkele minuten later via Bart Goor. In de 15e minuut dribbelde Dimitrov, speler van het jaar in Bulgarije, de linkerflank van de Rode Duivels. De Vlieger kon met zijn hand de bal ontzetten, recht in de voeten van Hristov, de Willem II-doelman redde in twee tijden. Wat later kon Thomas Buffel een voorzet van Bart Goor net niet in doel werken.

De Bulgaren bleven gevaarlijk. Een gemeten voorzet werd net naast gekopt door Berbatov en na een hoekschop zorgde Martin Hristov bijna voor de openingstreffer, maar zijn poging met het hoofd strandde op de paal. In de 31e minuut zorgden de Belgen voor de verrassing. Eric Deflandre zette scherp voor en via de ongelukkige Kirilov belandde de bal in eigen doel, 0-1 voor de Rode Duivels. Dimitrov schoot in de 38e minuut te zacht op doel zodat De Vlieger de bal in hoekschop kon werken, maar die zorgde alweer voor gevaar. Berbatov kon opnieuw vrij koppen en Mbo Mpenza moest op de lijn ontzetten.

De eerste goede kans van de tweede helft werd meteen benut. In de 5ée minuut schilderde Petrov zijn zoveelste voorzet op het hoofd van Berbatov en de Bulgaarse kopbalspecialist mocht net zoals in de eerste helft enkele malen vrij inkoppen van Van Buyten, dit keer doelpunt. De Rode Duivels leken aangeslagen maar op een strakke vrije trap van spelverdeler Bassegio kopte Clement in zijn eerste interland sinds maanden de 1-2 binnen (56e minuut).

In de 71e minuut zag scheidsrechter Collina Walter Bassegio een fout maken binnen het strafschopgebied. Invaller Todorov maakte er van op de stip beheerst 2-2 van. Dimitrov schoot 8 minuten later op de vuisten van De Vlieger en in dezelfde dolle minuut ging een schot van Manchev van dichtbij over. Mbo Mpenza spurtte wat later vanop eigen helft het penaltygebied van de Bulgaren binnen en werd langs achter getackeld, Collina besloot ditmaal geen strafschop te fluiten. Vier minuten voor tijd controlleerde Emile Mpenza goed een dieptepas, zijn schot ging over. De drie minuten extra zorgen niet meer voor wijzigingen, België moest met een 2-2 gelijkspel naar huis.

Woensdag spelen de Rode Duivels opnieuw. Dan is in Gent Andorra de tegenstander. ./.DCM ./. 072047 JUN 03