Het mysterie-Van Buyten: 22,5 miljoen waard en toch gecontesteerd

Print
Met 22,5 miljoen euro is Daniël Van Buyten de duurste Rode Duivel uit de geschiedenis, maar begrijpe wie begrijpen kan: in de nationale ploeg stapelt hij de zwakke prestaties op. Vanwaar toch dat mysterie-Van Buyten?
 
Schrok je zelf niet toen Marseille je prijskaartje bekendmaakte? 22,5 miljoen euro zijn 900 miljoen oude franken.
Daniël Van Buyten: Natuurlijk stond ik perplex. Ik ken de waarde van één frank, ik weet dus al te goed wat dat bedrag voorstelt. Maar kan ik eraan doen? Ik heb niet gevraagd om zoveel te kosten. Ik vertrek liever voor één miljoen euro dan voor 22,5 miljoen.
 
Zeg je nu dat je vertrekt?
Dat beslis ik tijdens mijn vakantie,dus tussen de match tegen Andorra en 26 juni, als Marseille de trainingen hervat.
 
Bayern München, Manchester, Juventus en zelfs Real Madrid stuurden al scouts. Maar is er iets concreets waarvan je kan zeggen: Daar kan ik meteen tekenen?
Nee. (lachje) En als er zoiets zou zijn, zou ik het je niet vertellen.
 
Hoe kan het toch dat iemand van 22,5 miljoen euro faalt in zijn nationale ploeg?
Ik sta hier in België blijkbaar niet iedereen aan. Als het minder gaat met de Rode Duivels, pikt men er telkens enkele zondebokken uit. Ik ben altijd één van hen.Waarom weet ik niet. Ik geef toe dat ik enkele keren ontgoocheld heb. Maar dat deed de hele ploeg. (Denkt lang na) Laat maar.Het is moeilijk erover te praten.
 
De kritiek is velerlei. Eén: je hebt nood aan een prater à la Leboeuf naast je, zegt zelfs Anthuenis.
Leboeuf is twee maanden out geweest. Marseille is tijdens die periode van de vierde naar de derde plaats gestegen. Precies tijdens die twee maanden heb ik naam gemaakt in de Franse competitie. Ik geloof niet in één leider in de verdediging. Elke speler moet toch coachen?
 
Kan het aan het taalprobleem liggen? Met De Cock, Simons en Van der Heyden stond je tussen drie Nederlandstaligen.
Zij spreken alle drie een aardig mondje Frans. En met mijn kennis van het Duits - mijn moeder is Duitse - begrijp ik het merendeel van wat zij in het Nederlands zeggen.Nee, daar moet je het niet zoeken. Wel is het zo dat we vooral door blessures telkens met een andere verdediging aantraden. En we spelen een ander soort voetbal dan Marseille.
 
Tweede kritiek: je oogt soms nonchalant. Neem nu de goal van Prso in Kroatië. Die lag toch aan een gebrek aan concentratie?
Die goal neem ik op mij, ja. Maar de bondscoach verwoordde het achteraf goed: zoiets kan elke verdediger eens overkomen. Wie me nonchalant noemt, doet me lachen. Sorry.
 
Zwak bij het uitvoetballen, hoor je ook.
(Glimlacht en schudt het hoofd) Vreemd. Bij Marseille begint elke aanval van achteren uit. Dat is onze grootste kracht.
 
Tot slot: ondanks je 1m97 kom je nauwelijks gevaarlijk voor doel. Je scoorde de levensbelangrijke goal tegen Schotland, de enige in zestien interlands. Bij Marseille maakte je dit seizoen acht doelpunten.
Bij de nationale ploeg incasseerden we al heel wat goals.Vaak - euh, wat zeg ik? - telkens krijgen enkele verdedigers achteraf de volle lading. Je zal begrijpen dat we geen risico’s durven te nemen, dat we eerst die nul op het bord willen houden.
 
Je lijkt getroffen door de kritiek.
Ik ben geraakt, ja. Maar ook supergemotiveerd. Het is dankzij mijn criticasters dat ik het zo ver geschopt heb. Ik weet dat ik de gaven van Zidane niet heb en net daarom plooi ik me dubbel.
Nu in het nieuws