Huishouden nog steeds voor vrouw

Print
Belgische (echt)paren nemen hun beslissingen samen, maar het traditionele rollenpatroon op het vlak van de huishoudelijke taken houdt stand: het is de vrouw die voor de was en de strijk opdraait.
Dit blijkt uit een enquête van de reclameregie Medialogue bij 400 Nederlandstalige en Franstalige paren.

Man en vrouw kiezen en kopen samen. Ze leggen hun prioriteiten samen vast en de knoop wordt na overleg doorgehakt. In de winkel kiezen man en vrouw vaak op basis van dezelfde criteria, behalve voor kleren: ook al wordt belang gehecht aan de opinie van de partner, toch geeft de persoonlijke smaak de doorslag. Man en vrouw kiezen ook samen wat ze 's avonds en in het weekend doen.

Primordiale waarden die een band tussen het koppel smeden, zijn respect (63 pct), eerlijkheid (61 pct) en vertrouwen (57 pct). Bovendien meent meer dan een vijfde van de ondervraagden dat een bloeiende seksuele relatie en kinderen essentieel zijn.
Een evenwichtige verdeling van de huishoudelijke taken is primordiaal voor slechts 11 pct van de ondervraagde mannen. Het hoeft dus geen verbazing te wekken dat de vrouw altijd voor het huishouden opdraait. Strijken, wassen, poetsen en koken rusten nog steeds vrijwel alleen op de schouders van de vrouw. Enkel tuinieren en het vuilnis buiten zetten zijn taken die de man eerder op zich neemt. De behandeling van de post wordt daarentegen vrij gelijk tussen de partners verdeeld.

Van de ondervraagde paren vindt 72 pct dat geld het leven aangenamer maakt en meent 21 pct dat geld ook gelukkig maakt. Eenderde van de ondervraagden spaart systematisch als appeltje voor de dorst, terwijl 14 pct niet spaart. De enquête wijst nog uit dat de helft van de koppels het vanzelfsprekend vindt zowel een gemeenschappelijke als een persoonlijke bankrekening te hebben. Een bankkaart gebruiken ze vaak, terwijl de helft van de paren nooit met Proton betaalt.
Nu in het nieuws