Antwerpen behoudt Zeemanshuis

Print
“Wij hebben geen plannen om het Internationaal Zeemanshuis te verkopen of te slopen.” Dat zegt schepen van Sociale Zaken Tuur Van Wallendael (sp.a).Volgens de schepen draait het Zeemanshuis op volle toeren. Het schepencollege keurde de consensusnota voor het Schipperskwartier goed.
 
De CD&V trekt de toekomst van het Zeemanshuis in twijfel. Gemeenteraadslid Philip Heylen pleit zelfs voor een afbraak. Hij stelt vast dat het Zeemanshuis vooral wordt gebruikt door Duitse en Nederlandse toeristen. De sociale functie voor de zeelieden is volgens hem achterhaald.
 
Van Wallendael ontkent dit. “De bezettingsgraad bedraagt 90%, waarvan 40% zeemannen. Het Zeemanshuis is een stadshotel waar onder andere de groepen van de Zomer van Antwerpen overnachten. Het wordt ook gebruikt als noodopvang. Het Zeemanshuis is bovendien opgenomen in verscheidene internationale verdragen.Verkoop of afbraak is niet evident. Bovendien heeft elke havenstad een zeemanshuis.”
 
Van Wallendael voert wel gesprekken met het bedrijf SD Worx om een groen binnengebied aan te leggen achter het Zeemanshuis.
 
“SD Worx, dat in het voormalige gebouw van Westerlund huist, wil een ondergrondse parkeergarage bouwen. Er kan dan een park worden aangelegd op het parkeerterrein van Westerlund en de braakliggende grond aan het Zeemanshuis.”
Nu in het nieuws