Hamme: Man pleegt tweede moord in 15 jaar

Print
In de Oost-Vlaamse gemeente Hamme heeft de 38-jarige Maurits Van Gele dinsdagavond zijn dertig jaar oudere buurvrouw met een jachtgeweer doodgeschoten. Over het motief van de moord is er nog heel wat onduidelijkheid.
 
De man koesterde al wel een tijd wraakgevoelens tegen de zoon van de vrouw. In 1988 vermoordde Van Gele zijn moeder al met een mes en kreeg daarvoor 12 jaar cel uit.
 
Jeanne Raemdonck (69) werd geraakt door een kogel in het hoofd. Verwoede pogingen om de vrouw te reanimeren mochten niet meer baten. De feiten vonden plaats op het koertje, achter de woning van het slachtoffer.
 
Het jachtgeweer waarmee Van Gele het dodelijk schot loste, werd door de politie in beslag genomen. Het is niet geweten of de dader over een wapenvergunning beschikte.
 
De dader koesterde al een poos wraakgevoelens tegenover de zoon van het slachtoffer, een politieagent in Sint- Niklaas. Ook de moeder had schrik. De anders zo opgewekte Jeanne Raemdonck voelde zich volgens de buren bedreigd.“De reden waarom, wou ze aan niemand kwijt”, vertelt een buur.“Toch vermoedden we dat er iets aan de hand was met de man die vlak naast haar woont. Hij kwam regelmatig bij haar langs. Waarom weten we niet.”
 
Verscheidene politiediensten in het Waasland kregen de voorbije weken een anonieme brief waarin de zoon van de vermoorde vrouw van corrupt gedrag werd beticht. De briefschrijver kon nog niet worden opgespoord. Voor zover bekend bevatten de belastende verklaringen geen enkele grond van waarheid.
 
De dader van de schietpartij, Maurits Van Gele, is woensdag door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden.Hij bekent schuld.Van Gele heeft een gerechtelijk verleden.
 
De man heeft in 1988 in Zele zijn moeder met een mes vermoord. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 12 jaar cel. Eind 1999 kwam hij weer vrij.
Nu in het nieuws