Skiën met aangepaste kleding

Als u skiet, wil u dat in opperbeste omstandigheden doen. Met aangepaste kleding die ook mooi om dragen is. De tijd van dikke jassen en truien is voorbij. De technische kleding van vandaag is én wind- en waterdicht, én flinterdun. Ademende stoffen als goreTex zijn absolute toppers. Niet alleen de technische merken, maar ook de zogenaamde lifestyle merken kiezen voor trendy modelletjes in hippe kleuren.

Ski-jas en -broek

Jas en broek zijn wellicht uw belangrijkste aankopen. Let op volgende kenmerken: water- en winddicht, ventilatieritsen aan de onderkant van de mouwen, afsluitbare mouwen, sneeuwtopper onderaan de jas/broekspijpen, een stormkap, versteviging aan de schouders, getapete naden, mogelijkheid om alle ritsen en zakjes te bedienen met handschoenen aan. Een ski-jas en -broek mogen niet te dik zijn, want dat is niet handig en u mag er zeker niet in zweten. Gelukkig zijn de nieuwe technische stoffen en vezels flinterdun en toch isolerend, wind- en waterdicht. Modekleurtjes deze winter zijn legergroen, lichtblauw, zachtgrijs, petrol, rood, taupe, zwart en wit. Voor een degelijke ski-jas betaalt u 7.000 tot 10.000 frank, voor een leuke ski-broek 4.000 tot 6.000 frank.

Bril

De meeste ongelukken tijdens het skiën hebben te maken met slecht zicht. Een goede zonnebril moet licht zijn, met hightech glazen die niet aandampen (dankzij turboventilatie). De bril moet uw ogen beschermen tegen UV-stralen en tegen de weerspiegeling van de sneeuw, maar moet ook tijdens mistig weer bruikbaar zijn (high contrast). Sommige modellen hebben lenzen die zich aanpassen aan de weersomstandigheid, andere hebben vervangbare lenzen. Voor een degelijke bril betaalt u gemiddeld 1.700 frank.

Handschoenen

Handschoenen mogen niet te dik zijn, maar ook niet te dun, want het laatste dat een skiër wil, is koude vingers. Verder is een stevige grip essentieel. De meeste ski-handschoenen zijn gemaakt uit wind- en waterdichte goreTex. Al dan niet verstevigd aan de binnenkant. Sommige merken hebben handschoenen met een ingebouwde kaart waarop uw skipas wordt opgeladen. Nog een ander snufje is de ingebouwde horloge met thermo-, hoogte- en barometer. Dure hebbedingetjes natuurlijk. Een degelijke, normale handschoen koopt u vanaf 700 frank.

Onderkleding

De meeste merken maken ondergoed uit kunstvezels. Andere mengen katoen of wol met kunstvezels. Katoen en wol isoleren goed, maar houden het vocht vast in plaats van het te transporteren. Essentieel is dat het ondergoed meerlagig is. De onderste laag moet de huid droog houden en een warm gevoel geven. De middenste laag, die bedoeld is om warm te houden, moet het vocht door een derde (buitenste) laag afvoeren. Het goedkopere sportondergoed slaagt daar niet altijd in, maar als u niet al te hevig gaat sporten, is dit ondergoed toch voldoende. Een bekend en beter merk van sportondergoed is Odlo, dat drielagig is. Het Franse merk Fusalp verwerkt speciale vezels die onfrisse geurtjes tegenhouden. Vanaf 1.000 frank.

Trui, pull

Met thermisch ondergoed en een degelijke jas heeft u geen extra dikke trui nodig. Een dunne fleece of een sous-pull kunnen volstaan. Fleece-truitjes vindt u in alle kleuren bij de diverse merken. Ze variëren dan ook heel sterk in prijs: van 700 tot 3.000 frank.

Kousen

Warme, maar niet zwetende kousen zijn ook een belangrijk deel van je outfit. De beste zijn die met verstevigde hiel en scheenbeen en met kunstvezels als thermastat of lycra er in verwerkt. Vanaf 299 tot 600 frank.

Muts, buff

Oren en hoofd beschermt u met een muts of een buff. Als u voor een muts kiest, neem dan geen wollen, want dat prikt. Eentje in fleece is warm en draagt aangenaam. Met een buff kan u alle kanten op: dit 'stukje stof in kunstvezels' kan uw oren, hoofd en hals tegen kou en wind beschermen. Muts vanaf 399 tot 1.200 frank, een buff kost ongeveer 300 frank.

Skihelm

De skihelm wordt stilaan een vast onderdeel van de ski-outfit. Vooral kinderen dragen hem. Een skihelm kost ongeveer 1.000 frank.

Après-ski boots

In het gamma (moon)boots om na het skiën en het après-skiën weer veilig in je hotel toe te komen bestaat een brede keuze. Let op de onderkant van de zolen zodat u een stevige grip op de ondergrond hebt.

Nu in het nieuws