"Sonck verdient een transfer"

Print
Met zijn penaltygoal tegen AA Gent werd Wesley Sonck voor het tweede jaar op rij topschutter van de Belgische competitie. Hij moet de eerste plaats dit jaar wel delen met Cédric Roussel. Maar Sonck mag zich terecht de morele winnaar voelen omdat twee geldige doelpunten van hem werden weggestreept door het forfait van Lommel. De Genkse spits is duidelijk klaar voor de volgende stap in zijn carrière.
 
Vorig seizoen, in het kampioenenjaar, maakte Wesley Sonck 30 goals. In een voor Genk veel moeilijker seizoen, bracht hij met 22 goals bevestiging van zijn schutterskwaliteiten. Wij vroegen Sef Vergoossen wat van Sonck zo een buitengewone aanvaller maakt.
 
“Wesley Sonck kan meer dan doelpunten maken alleen. Juist dat maakt van hem zo een bijzondere spits,” zegt Vergoossen. “Overal waar ik trainer was, hebben we aanvallend voetbal gespeeld. Omstandigheden waarin spitsen zich doorgaans goed kunnen onderscheiden. Zo heb ik kunnen werken met goede spitsen als Erik Meyer (na MVV bij PSV, Leverkusen, Liverpool), Peter Van Houdt en Bob Peeters. Wesley Sonck overvleugelt hen allemaal. Als hij eens niet scoort, doet Sonck andere jongens zoveel beter spelen. Dat onderscheidt hem van andere aanvallers, dat maakt van het de meest complete spits waar ik ooit mee heb gewerkt.”
 
“Einde vorig seizoen was Sonck al klaar voor een volgende stap in zijn carrière,” zegt Vergoossen. “Hij heeft dat dit jaar nog eens bevestigd. Sonck scoort gemakkelijk, weet altijd waar hij moet gaan staan, ook als hij niet tot scoren komt, en is mentaal en fysiek ook nog eens ijzersterk. Ik weet dat ik tegen mijn eigen winkel en die van Racing Genk praat, maar Wesley is wel degelijk klaar voor een Europese club. De absolute top is misschien nog wat te hoog gegrepen voor hem, maar de subtop kan hij zeker aan. Hij heeft er de potentie voor en verdient een schitterende transfer.”
 
“Ik wacht nu af. Een jaar geleden dacht ik al dat Sonck zou vertrekken, rekende ik niet meer echt op hem. En bij een normale toestand op de voetbalmarkt was hij zeker al weg geweest. Maar Sonck is tot nader order nog altijd in Genk. En als hij toch vertrekt, zullen wij naar oplossingen moeten zoeken.Dat is niet echt nieuw voor mij.Toen Peeters en Van Houdt bij Roda vertrokken, moest ik op zoek naar een hele nieuwe voorlijn.”
 
Ook na zijn mogelijk laatste wedstrijd voor Racing Genk,hield Wesley Sonck de media af, zodat de Genkse fans het opnieuw zonder commentaar van ‘hun’ Gouden Schoen moeten stellen. Sef Vergoossen had in de loop van de week tevergeefs geprobeerd zijn spits op andere gedachten te brengen.
 
“Ik vind dit natuurlijk jammer voor onze supporters,” aldus Vergoossen. “Maar Sonck staat al twee jaar lang onder zware media-druk.En dat heeft niet alleen met kritiek te maken, er komt zo een vloedgolf op hem af. Ik weet nu ook wat dat is. In de Champions League heb ik dat voor het eerst meegemaakt. Maar bij Wesley duurt dit nu al twee jaar. De mediaberichten die hem aan Anderlecht koppelden, zijn voor hem blijkbaar de spreekwoordelijke druppel geweest.”
 
Sef Vergoossen heeft begrip voor de houding van Sonck. “Hij wil rust, even uit de belangstelling.Soms zou ik wel als Timmy Simons willen zijn, zei hij onlangs. Die wordt inderdaad veel minder opgevoerd in de media. Maar Sonck moet wel begrijpen dat hij die belangstelling voor een groot stuk zelf over zich afroept.Wat hij nu weer voor die kleine Michiel doet is natuurlijk fantastisch, maar dan moet je er wel bijnemen dat de media daar opspringen. Misschien heeft hij dat spanningsveld wel nodig om goed te presteren.”
MEEST RECENT