Di Rupo zet informatieopdracht voort

Print
De liberalen en socialisten hebben een zeer grote verantwoordelijkheid om een antwoord te formuleren op de grote uitdagingen als daar zijn de sociaal-economische toestand en de begroting. Dat zei CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck donderdagnamiddag na zijn onderhoud met informateur Elio Di Rupo. De PS-voorzitter zette donderdag na de middag zijn informatie-oprdracht voort met een lunch met partijgenote en vice-premier Laurette Onkelinx. Daarna kwam Stefaan De Clerck langs. Hij wees erop dat de beloften die de paarse partijen in de campagne hebben gemaakt, zeer moeilijk te realiseren zullen zijn.
Hoe kunnen in deze situatie de sociaal-economische problemen aangepakt worden en voor een relance gezorgd worden met voldoende sociale accenten in het beleid, vroeg hij zich.
De Clerck zei benieuwd te zijn met welke cijfers de gouverneur van de Nationale Bank, Guy Quaden, later op de dag naar de informateur zal trekken. "De situatie is dringend en ik wil zo snel mogelijk weten wat de toestand van de schatkist is", aldus de CD&V-voorzitter.

Hoewel volgens hem de kiezer de socialisten en liberalen een grote verantwoordelijkheid heeft gegeven, vond Stefaan De Clerck het toch de moeite om bij de informateur langs geweest te zijn. Zo is de CD&V als belangrijke fractie in het parlement goed gewapend om kritisch te kijken naar het beleid van de volgende regering.
Dat Agalev beslist heeft om in Vlaamse regering te blijven, vindt De Clerck niet slecht. Zo kan de Vlaamse regering volgend jaar in zijn geheel beoordeeld worden. Hij wees er nog fijntjes op dat er toch maar twee of drie oorspronkelijke Vlaamse ministers aan het einde van de rit in functie zullen zijn.

Elio Di Rupo ziet donderdagnamiddag nog cdH-voorzitster Joëlle Milquet, federaal secretaris van Ecolo, Philippe Defeyt, en gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank. In de avond ziet hij nog vertegenwoordigers van de sociale partners.
MEEST RECENT