Pygmeeën willen VN-tribunaal voor vervolging menseneters

De Verenigde Naties moeten een tribunaal oprichten om de rebellen en de soldaten van het regeringsleger in Congo te vervolgen die zich schuldig hebben gemaakt aan het doden en opeten van Pygmeeën. Dat zeggen activisten van de Pygmeeën, een bevolkingsgroep die al eeuwen diep in de wouden van Congo leeft.

AP Ned

Militairen, rebellen en strijders van verschillende stammen jagen op de Pygmeeën, slachten ze af en eten ze op, stellen de activisten, die deze week in New York zijn voor een bijeenkomst van het Permanente Forum voor Inheemse Zaken van de VN. Er zou zelfs een markt zijn voor Pygmee-vlees. Het vlees geeft volgens sommigen bijzondere krachten. Mensenrechtenactivisten en VN-medewerkers bevestigden eerder dit jaar berichten dat een twaalftal Pygmeeën door rebellen was gekookt en opgegeten.

"Sinds mensenheugenis hebben we wreedheden gezien, bloedbaden, genocide, maar nooit tevoren werden mensen opgejaagd en opgegeten alsof het beesten zijn, zoals onlangs is gebeurd", zei Sinafasi Makelo, een vertegenwoordiger van de Mbuti-Pygmeeën in Congo. "Dit is niets meer en niets minder dan een misdaad tegen de menselijkheid", vervolgde hij. "Dit is een soort genocide." Makelo wil dat de VN kannibalisme als een misdaad tegen de menselijkheid erkennen, zodat een tribunaal kan worden opgericht om menseneters te vervolgen.

In Congo, waar al jaren wordt gestreden door rebellen en verschillende stammen die elkaar onderling bevechten, wonen zo'n 600.000 Pygmeeën. Zij leiden een primitief, nomadisch bestaan en leven voornamelijk van de jacht. Veel Congolezen beschouwen Pygmeeën als minder dan menselijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER