Ouon mag half jaar niet voetballen

Print
De Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap is niet mals geweest voor Antwerp-verdediger Edwin Ouon, na de bekermatch tegen Germinal Beerschot betrapt op het gebruik van anabolica. Ouon krijgt achttien maanden schorsing, waarvan zes effectief. Hij gaat zeker in beroep.
 
Zoals het er nu naar uitziet, mag Ouon tot in december niet voetballen. Aangezien hij op 8 maart tegen Lierse zijn laatste wedstrijd speelde - zijn advocaten wilden het risico niet nemen dat hij erna weer positief zou plassen - zal Ouon dan negen maanden niet hebben gespeeld. Aan een transfer hoeft hij ook niet te denken, want de UEFA en FIFA nemen de schorsing over.
 
Alleen een gunstige uitspraak in beroep kan zijn straf verlichten. Die zitting in beroep kan al in juni plaatsvinden. Het zware verdict heeft alles te maken met het product dat in de urine van de donkere Fransman is gevonden.Decadurabolin is anabolica en dus een zware vorm van doping.
 
Dat Antwerp- dokter Jef Boghemans op eigen houtje handelde en Ouon niet wist wat hem werd ingespoten, heeft een kleine invloed gehad op de uitspraak.Vandaar de twaalf extra maanden voorwaardelijk. Anders was de straf nòg zwaarder geweest.
 
Ouon zelf was gisteren nog niet op de hoogte van de uitspraak. Die wordt hem binnen de zeven dagen per post opgestuurd. Vanaf het verzenden van de brief heeft hij veertien dagen om in beroep te gaan.De schorsing werkt opschortend, maar Ouon komt sowieso dit seizoen niet meer in actie. Er geldt geen terugwerkende kracht. De jongste twee maanden speelde Ouon niet, maar die maken dus geen deel uit van de zes.
 
De schorsing moet hard aankomen voor hem én Antwerp.Als de zes maanden effectief in beroep worden bevestigd, is het de zwaarste sanctie ooit voor een voetballer in de Belgische topafdeling. Patrick Schrooten (amfetamines) kreeg in 1990 één jaar, maar enkel voor Europese wedstrijden. Marc Huysmans (twee maanden voor efedrine in 1990), John Etim (vrijspraak in 1991 voor amfetamine na procedurefouten), Philip Haagdooren (500 euro boete voor nortosteron in 1992) en Tony Herreman (drie maanden voor cafeïne in 2002) kwamen er goedkoper vanaf, net als Jean-François Gillet (vier maanden voor nandrolon in 2001 in Italië).
MEEST RECENT