Parket pakt Rieder op voor meineed

De politie pakte donderdag in Gent strafpleiter Hans Rieder op. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar meineed die de Gentse advocaat zou hebben gepleegd tijdens het proces-Van Noppen. De Antwerpse onderzoeksrechter Dirk Verhaeghe verhoort de advocaat vandaag vrijdag.

Kdejager

BR>

Hans Rieder werd overgebracht naar de Gentse gevangenis. Vandaag wordt hij naar Antwerpen gebracht en voor de onderzoeksrechter geleid.

Het gerechtelijk onderzoek startte drie maanden geleden. Rieder zou op het assisenproces-Van Noppen betrapt zijn op meineed bij een verklaring over het bezoek van twee Grieken aan zijn kantoor. Rieder zei dat de Grieken zijn cliënt Alex Vercauteren wilden afpersen in opdracht van moordenaar Carl De Schutter. Die beweerde het omgekeerde en zei dat de Grieken hem zwijggeld wilden geven in opdracht van Vercauteren, opdrachtgever voor de moord op Van Noppen. Rieder sprak op het proces zijn toenmalige secretaresse tegen over de afspraak met de Grieken.

Hans Rieder riskeert tussen 3 en 20 jaar cel. Hij kan bovendien uit zijn burgerlijke en politieke rechten worden ontzet en mag dan geen advocaat meer zijn. In 1999 werden 44 personen veroordeeld voor valse getuigenissen die zij in rechtszaken aflegden. Maar zo'n zaak, tegen een advocaat, is uniek.

Vastgoed

Jobs in de regio