McEwen: "Wat deed ik fout?"

Print
“Hoezo, gediskwalificeerd? En waarom dan wel? Ik ben inderdaad van midden op de weg naar rechts gereden, maar er spurtte niemand aan die kant naast me. Daarvoor kunnen ze me toch de zege niet afpakken? Cipollini deed zaterdag hetzelfde met Petacchi en toen zweeg de jury. Of word ik gestraft om een Italiaan op het podium te krijgen?” Zo saai als de eerste 150 kilometer van de tweede rit waren geweest, zoveel vuur zat er in de finale.
 
Met een juichende Robbie McEwen eerst,met een vloekende Robbie McEwen vijf minuten later. Meer tijd had de wedstrijdjury niet nodig gehad om de in de laatste meters met veel misbaar protesterende Fabio Baldato naar de eerste en Robbie McEwen op de laatste plaats van het peloton te sturen.
 
Wat was er gebeurd? Terwijl Colombo en Figueras naar de linkerzijde van de weg gleden, spurtte Robbie McEwen op 150 meter van de finish naar de de rechterkant van de weg. De hazewind van Lotto - Domo vetrok quasi in het midden van de straat, niemand fietste naast hem. Fabio Baldato spurtte aan zijn achterwiel. Want de Italiaan kon op dat moment best net zo goed de linkerkant van McEwen en dus de vrije ruimte hebben gekozen om te spurten.
 
Maar zoals Steve Bauer indertijd in Ronse met Criquielion, opteerde Baldato voor de rechter rijstrook. Die was intussen door McEwen al een heel eind smaller gemaakt. Maar Baldato ging almaar sneller fietsen en kwam dus almaar meer langszij van Robbie. En wat doet een sprinter dan? Hij maakt het gaatje nog wat enger. Ellebogen een ietsje breder, schouder wat naar rechts. Dat was al iets minder zuiver, want voor Baldato was er toen geen doorkomen meer aan.
 
Fabio stak de arm naar de Italiaanse hemel en schreeuwde zijn verontwaardiging uit. McEwen zette een brede lach op en juichte voor de zege. Want: met één dag vertraging toch nog een overwinning voor de eerste verjaardag voor zoon Ewan en net op tijd bloemen voor de moederdag van z’n Angelique.
 
Diskwalificeren? Ja en neen. Zaterdag was Cipollini ook niet bepaald rechtdoor naar de aankomstlijn gespurt in zijn duel met Petacchi. Maar Mario won toen niet en Alessandro diende na zijn zege natuurlijk geen klacht in. “Dat hoeft ook niet”, zei de Nederlandse UCI-commissaris Martin Bruin zondagavond. Bruin - een autoriteit en niet aan zijn proefstuk bij het nemen van z’n verantwoordelijkheid na een incidentrijke spurt - is in de Giro gewoon lid van de jury.
 
De Fransman Michel Rivière is voorzitter. “We hebben samen de beelden van de spurt bekeken. Dat doen we altijd als de aankomstrechter dat nodig vindt”, aldus Bruin. “Nou, lang hoefden we niet te kijken. Dit was duidelijk.” Wat was dan zo duidelijk? “Dat McEwen in het midden van de weg aan de spurt begon en uitkwam aan de balustrade. Daardoor gaf hij Baldato, die aan Robbie’s wiel mee naar rechts was gegaan, geen ruimte om te passeren. Daar is maar één sanctie voor: diskwalificeren. En geloof me: de nationaliteit van Baldato had niks met onze beslissing te maken. Ikzelf heb al vaak genoeg landgenoten van me op de bon gezwierd. Reglement is reglement.”
 
Wie dat helemaal niet begreep: Robbie McEwen. Tijdens de autorit van aankomst naar hotel, ruim vijftig kilometer, zag hij de film van de laatste meters almaar opnieuw voor de ogen. “Toen ik naar rechts ging, zat Baldato niet naast me. Ik hinderde hem dus niet door die koerswijziging. Bovendien liet ik 80 à 90 centimeter tussen mij en de ballustrade. Waarom nu zo’n beslissing en zaterdag niet? Waarom worden nooit sancties genomen om wat op vier-vijf kilometer van de aankomst gebeurt? Zoals daar zaterdag bijna letterlijk gevochten werd voor het achterwiel van Cipollini...”
Nu in het nieuws