Al-Qaida verdacht van aanslagen op westerse doelen in Riyad

Print
Bij vier aanslagen op westerse doelen in de Saudische hoofdstad Riyad zijn in de nacht van maandag op dinsdag meer dan 90 mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers bevinden zich 10 tot 12 Amerikanen.
Dat hebben functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag meegedeeld.Een Amerikaanse functionaris zei dat ook een aantal leden van de Saudische nationale garde om het leven is gekomen. Hij sprak van meer dan honderd doden en gewonden, onder wie ook Britten, Duitsers, Fransen en mensen uit andere Arabische landen dan Saudi-Arabië. Ook drie Nederlanders zijn gewond geraakt. Een van hen ligt op de intensive care, aldus het ministerie van buitenlandse zaken. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen werd niet direct opgeëist, maar de Verenigde Staten en Saudi-Arabië zeggen Al-Qaida te verdenken. Beide landen hebben de afgelopen weken gewaarschuwd voor het gevaar van aanslagen door Al-Qaida in Saudi-Arabië, het geboorteland van Osama bin Laden.

Doelwit van de aanslagen waren drie wooncomplexen in het noordoostelijk deel van Riyad waar zowel westerlingen als Saudiërs wonen en het hoofdkantoor van een Amerikaans-Saudisch bedrijf, Siyanco. De aanslagen op de wooncomplexen werden gepleegd met autobommen. Het was niet direct duidelijk of de daders, die voor ze de bommen tot ontploffing brachten al schietend de wooncomplexen opreden, om het leven zijn gekomen, maar de Saudische minister van binnenlandse zaken prins Nayef sprak over zelfmoordaanslagen. Een bewaker zei dat bij het wooncomplex waar hij werkt zeven auto's waren ontploft, allemaal met chauffeur. Voor het kantoor van Siyanco deed zich een kleine explosie voor.

Voor de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell vormden de aanslagen geen aanleiding om af te zien van zijn geplande bezoek aan Saudi-Arabië. Powell, die momenteel een rondreis maakt door het Midden-Oosten, kwam dinsdag aan het eind van de ochtend in Riyad aan. Voor vertrek vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman sprak hij het vermoeden uit dat de aanslag het werk is van Al-Qaida. "Volgens mij is Al-Qaida verzwakt, maar het is niet verslagen", zei hij. De VS zullen ondanks de aanslagen waar ook ter wereld voor de vrede blijven opkomen, voegde Powell er aan toe.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken raadt Amerikanen in Riyad aan voorlopig niet de straat op te gaan. Eerder deze maand gaf het al een negatief reisadvies voor Saudi-Arabië in verband met het gevaar van aanslagen. De voorheen onbekende Saudische groep Mujahedeen op het Arabische Schiereiland dreigde onlangs via internet met aanslagen op Amerikaanse doelen in de hele wereld, maar het is vooralsnog niet duidelijk of de aanslagen in Riyad het werk zijn van de groep. In Saudi-Arabië wonen ongeveer 35.000 Amerikanen.

Vorige week zei een vertegenwoordiger van de Saudische veiligheidsdienst dat terroristen aanslagen voorbereidden op de Saudische koninklijke familie, plus Amerikaanse en Britse doelen in Saudi-Arabië. Ze zouden dat rechtstreeks in opdracht van Osama bin Laden doen. Op 6 mei werd bij een inval in Riyad een grote hoeveelheid wapens en explosieven in beslag genomen die zouden hebben toebehoord aan terroristen. De Saudische politie maakt jacht op negentien verdachten en heeft beloningen uitgeloofd voor informatie die tot hun arrestatie leidt. De wapens werden in beslag genomen in hetzelfde deel van Riyad waar de aanslagen werden gepleegd.

Volgens de Saudische minister van informatie prins Nayef bestaat er een verband tussen de wapenvondst en de aanslagen in Riyad. "De mensen wier namen bekend zijn gemaakt (...), zaten achter de explosies", verklaarde hij in de krant Al-Riyadh. "De aanslagen hebben niets te maken met het bezoek van Powell."
MEEST RECENT