Europalia grijpt terug naar Italië en wil zich vernieuwen

Print
De editie 2003 van Europalia presenteert opnieuw Italië. Het allereerste culturele festival was in 1969 al aan Italië gewijd. Deze keer zijn er andere klemtonen. Zo worden minder bekende kanten van de Italiaanse cultuur getoond en wil men jong artistiek geweld in het straatbeeld krijgen. Het gaat om een groots opgezette onderneming met onder meer 30 tentoonstellingen en een 100-tal concerten. Het budget bedraagt meer dan 10 miljoen euro.
Het voorstel voor een nieuw Europalia Italia kwam van de Italianen zelf. Het vier maanden durende festival (van 1 oktober 2003 tot 15 februari 2004) valt tevens grotendeels samen met het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van dit jaar. "Een gelukkig toeval", zo zei de voorzitter van de Stichting Europalia, baron Paul De Keersmaeker, maandag tijdens de voorstelling van het programma.

De Belgische commissaris-generaal van Europalia Italia, ambassadeur Patrick Nothomb, verklaarde dat het niet voor niets is dat Italië voor de tweede keer aan de beurt is. Volgens de Unesco-statistieken herbergt het land 60 procent van het cultureel erfgoed van de planeet. Italiaans ambassadeur Umberto Vattani van zijn kant noemde het "verkeerd, zoals helaas nog gebeurt binnen de Europese instellingen, de cultuur een tweederangsrol toe te kennen". De cultuur is namelijk precies wat de Europeanen verenigt. Het thema luidt 'Nascimento - Rinascimento', wat slaat op de culturele uitwisselingen tussen Italië en onze streken en de wederzijdse artistieke beïnvloeding.

Tot de 'grote' tentoonstellingen behoren:
- "Het Hof van de Este te Ferrara", over het minder bekend, maar daarom niet minder verfijnde en verrassend moderne hertogenhof tijdens de Renaissance in Ferrara (Paleis voor Schone Kunsten, Brussel).
- "Venus Ontsluierd", een door Umberto Eco uitgedachte tentoonstelling, opgebouwd rond de raadselachtige "Venus van Urbino" van Titiaan (1538), werk dat uitzonderlijk naar Brussel komt en waaraan een 60-tal andere Italiaanse meesterwerken gekoppeld worden (Paleis voor Schone Kunsten, Brussel).
- "Da Pompei a Roma" of heel het antieke Italië onder één noemer. In feite gaat het om vier tentoonstellingen waaronder de momenteel in Napels lopende expo over leven en dood in de schaduw van de Vesuvius. Ook kopieën van de in Zuid-Italië gevonden bronzen krijgers van Riace komen naar België (Jubelparkmuseum, Brussel).
- "Anversa e Genova" over de barokkunst te Genua en de culturele banden tussen deze havenstad en Antwerpen (in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen) en hierop aansluitend "GenovanversaeviceversA" over de 17de eeuwse zijdeproductie in Genua met daaraan gekoppeld ontwerpen van hedendaagse Antwerpse modeontwerpers (in het nieuwe Modemuseum te Antwerpen).

Andere expo's zijn gewijd aan onder meer Giorgio Morandi (Brugge), Luigi Ontani (MUHKA, Antwerpen), Italiaanse designers (Hornu), het futurisme (Elsene) en 'De jaren '50 in Rome' (Bergen).

Het zeer uitgebreide muziekprogramma omvat zowel Renaissancemuziek als hedendaags werk. In het luik podiumkunsten zijn er onder meer optredens van het bekende Piccolo Teatro di Milano. Uit het Siciliaanse Palermo komt het (bij het begin van de 19de eeuw ontstane) poppentheater L'Opera dei Pupi, sinds 2001 door de Unesco uitgeroepen tot meesterwerk van het mondelinge en immateriële erfgoed van de mensheid. Ook film, literatuur, architectuur, strips en wetenschappelijke lezingen ontbreken niet.
Info: www.europalia.be
Nu in het nieuws