Euro breekt door grens van 1,16 dollar

Print
De euro is maandagochtend voor het eerst sinds januari 1999 door de grens van 1,16 dollar gegaan. Goed nieuws dus voor de Europese toeristen in de VS, maar minder goed voor de Europese bedrijven. Hun producten worden immers alsmaar duurder in het buitenland. Bovendien hebben ze te kampen met concurrentie van goedkope importgoederen.
Op de wisselmarkten werd maandag omstreeks 9 uur 1,1609 dollar betaald voor een euro. Vrijdagavond was dat nog 1,1489 dollar. De wisselkoers van maandag is de hoogste sinds januari 1999. Het afgelopen jaar werd de euro al 21 pct duurder tegenover de dollar. Als de opgang zich doorzet zal de euro binnenkort haar introductieniveau van 1,16675 dollar, dat dateert van 1 januari 1999, bereiken.

Voor de Europese toeristen betekent de koersstijging goed nieuws: ze krijgen meer dollars voor hun geld. De bedrijfswereld heeft dan weer minder reden tot juichen. Het duurder worden van de euro bemoeilijkt de export. Zakenbank Merrill Lynch berekende dat de economische groei in de twaalf landen waar de euro wordt gehanteerd, met een half percent zal verminderen. In 2004 zou het negatief effect bij de huidige wisselkoers zelfs 0,7 procentpunt bedragen. De inflatie zou dan weer afnemen in de eurozone.
Nu in het nieuws