Bedrijven storten stad vol

Print
Antwerpen heeft te kampen met een nieuw fenomeen in het illegaal storten van afval. Bedrijven storten met tonnen tegelijk puinafval in de stad. Dit veroorzaakt een stijging van het opgehaald ‘sluikstort’. In de strijd tegen het ‘sluikstorten’ opende schepen van Afvalbeleid Erwin Pairon (Agalev) dit weekend een tweede sorteerstraat in Borgerhout.
 
In maart en april was er een gevoelige stijging in de hoeveelheid opgehaald ‘sluikstort’ in Antwerpen. Terwijl in februari nog 272 ton werd verwijderd, steeg het in maart naar 338 ton. In april zakte het lichtjes naar 303 ton. De oorzaak is de grote hoeveelheid puinafval. Het gaat hier soms om tonnen afval.Vermoedelijk gaat het om bedrijven die op een goedkope manier van hun bouwafval af wensen.
 
“We gaan dit met gewone controles aanpakken”, zegt schepen Pairon.“Bovendien ben ik volop op zoek naar een plek om een recyclagecentrum voor afval van bedrijven en KMO’s te bouwen. We hebben twee opties: de site van de vroegere verbrandingsoven IHK in Edegem of aan de brug van de Merksemsesteenweg. Het voordeel van Edegem is dat we daar sneller van start kunnen gaan.”
 
Na de positieve reacties van de buurtbewoners aan het Noordschippersdok in de wijk Dam werd op de hoek van Ooievaarstraat en het Groeningerplein een tweede sorteerstraatje geopend. Een sorteerstraatje richt zich naar de buurtbewoners die klein behuisd zijn en dus te weinig plaats hebben om afvalzakken één of twee weken bij te houden.De bewoners kunnen er bijna dagelijks gratis hun GFT,PMD, papier en karton gratis afgeven. Het restafval moet in een officiële witte zak worden afgeleverd.Twee toezichters van de stad Antwerpen helpen de bewoners bij het sorteren, maar er wordt ook beroep gedaan op vrijwilligers uit de buurt.
Nu in het nieuws