CD&V: kern cordon sanitaire rond Vlaams Blok blijft overeind

Print
De houding van CD&V ten opzichte van het cordon sanitaire rond het Vlaams Blok is niet veranderd. Samenwerking of bestuursakkoorden met de partij zijn uit den boze, maar alle zaken in de marge van het cordon zijn op een mislukking uitgedraaid. Dat zei de woordvoerder van de partij in een reactie op een bericht in De Morgen. De krant schrijft woensdag, op basis van een interview met De Clerck in het Nederlandse weekblad Elsevier, dat de CD&V-voorzitter het cordon sanitaire als hypocriet en als mislukt beschouwt. "Door ze uit te sluiten hebben we het Vlaams Blok gemythologiseerd. Het is tijd voor andere oplossingen".
De CD&V-woordvoerder benadrukte woensdag desgevraagd dat de essentiële punten van het cordon sanitaire voor de partij overeind blijven. CD&V blijft op de lijn dat er niet met het Vlaams Blok bestuurd wordt en dat er met die partij geen akkoorden worden gesloten. Anderzijds is er een betrouwbaar bestuur nodig om het Blok beleidsmatig te bekampen, aldus Luk Vanmaerke.

Maar alles rond het cordon heeft gefaald. Het Vlaams Blok zit nu ook in de televisiestudio's (zoals bij Bracke en Crabbé), de juridische procedures tegen het Blok hebben tot niets geleid en het Blok alleen maar aandacht opgeleverd, en de doelstelling van premier Verhofstadt om het succes van zijn regering af te meten aan de achteruitgang van het Blok lijkt ook mislukt, aldus de woordvoerder.
Nu in het nieuws