Planeet Mercurius bedekt deeltje van de zon

Woensdagmorgen bedekt de planeet Mercurius vanaf de aarde gezien een klein deel van de zon. Deze zogenaamde Mercurius-overgang is een tamelijk zeldzaam verschijnsel. Het gebeurt slechts veertien keer per eeuw. Het sterrenkundige fenomeen is vanuit België waarneembaar, zo meldt de website van volkssterrenwacht Urania.

Belga

Concreet raakte het haarscherpe en minuscule Mercuriusschijfje om 07.11 uur de zonnerand. Op dat moment stond de zon 9° hoog in het oostnoordoosten. Een viertal minuten later was Mercurius volledig voor de zon gekropen en zagen we een zwart bolletje tegen de zonnerand kleven. Twee en een half uur later (om 09.52 uur) is de verduistering maximaal, en het fenomeen is volledig ten einde om 12.32 uur.

In België waren de voorbije overgangen van Mercurius (in 1986, 1993 en 1999) niet te zien. Ook de volgende overgang (8 november 2006) is niet zichtbaar. De daarop volgende (9 mei 2016) dan weer wel. Om zo'n overgang te kunnen zien, moet de zon boven de horizon staan, en mag het natuurlijk ook niet bewolkt zijn. Het weer zit woensdagochtend in ons land alvast mee, aldus volkssterrenwacht Urania op zijn site.

Om de Mercuriusovergang te kunnen waarnemen, is een telescoop met een sterke zonnefilter nodig, omwille van het intense licht van de zon.

Nu in het nieuws