Grootste fuifboot Gent in geldnood

Print
Gent timmert aan wat de grootste fuifboot wordt van de stad: de Basilea. Een oud passagiersschip dat vroeger nog op de Rijn heeft gevaren en dat nu door 3 vzw's (Lejo, Democrazy en Jeugd & Stad) wordt omgebouwd. "Er komt inderdaad een grote fuif- en concertzaal, maar de Basilea is meer dan een fuifboot", zegt projectcoördinator Karel Van Audenaerde.
Het is de bedoeling om van de Basilea een drijvend muziek- en jeugdcentrum te maken, dat enkele leemten kan opvullen in het Gentse. Zoals het tekort aan fuifzalen en repetitieruimten, zegt de coördinator. "Momenteel is er weinig ruimte voor jongerenculturen buiten het commerciële circuit. De Basilea kan een meerwaarde bieden omdat zij een combinatie biedt van verschillende werkvormen. Zo willen we bijvoorbeeld optredens combineren met muziek- en danscursussen".

Op het schip zijn opnamestudio's voorzien, een concert- en fuifzaal voor 600 tot 800 man, een café en een polyvalente ruimte. En de vzw's Democrazy en Jeugd & Stad willen er hun bureau's installeren. Donderdag 8 mei komt Vlaams minister van Cultuur Van Grembergen een kijkje nemen op de Basilea. De Vlaamse Gemeenschap legde immers een investeringssubsidie van 545.365 euro op tafel. Maar dat is lang niet voldoende om de boot af te werken, zegt Van Audenaerde: "Er is nu wel geld van de Vlaamse Overheid, er zijn ook gesprekken met de stad, de provincie en met sponsors, maar er blijven financiële tekorten. Daarom overwegen we om de boot in fasen af te werken en bijvoorbeeld te beginnen met de concertzaal. Om er te programmeren, maar ook om ze te verhuren, zodat we met de opbrengsten uit de verhuur eventueel de andere fases kunnen bekostigen."

Het schip ligt vandaag aan de Wiedauwkaai en zal, eens de concertzaal afgewerkt, aanmeren aan het Stapelplein.
Nu in het nieuws