Afspraken vervalsen uitslag Songfestival

Print
Er is beroering ontstaan in het wereldje van het Eurovisiesongfestival. Tijdens de editie van 2002, toen Sergio voor België zong, zouden zeven landen het op een akkoordje hebben gegooid om mekaar gul punten te geven. De organiserende EBU gaat dit jaar alvast controleteams uitsturen.
 
Het nieuws over de geheime afspraken werd gemeld door Euro-Music, de Belgische Songfestivalvereniging. Verschillende Scandinavische kranten hadden het verhaal uitgebracht en ook de Maltese deelneemster Ira Losco sprak in een interview over afspraken.
 
Zeven landen hebben twee dagen voor het Songfestival in Tallin even samengezeten, volgens de Scandinavische pers om mekaar te ‘steunen’. Het gaat om Rusland, Roemenië, Macedonië, Malta, Kroatië, Cyprus en Griekenland. Bedoeling was uiteraard om er dit jaar opnieuw bij te kunnen zijn. Voor zes van de zeven landen is dit ook gelukt.Alleen Macedonië viel toch uit de boot.
 
De EBU (European Broadcasting Union), die het Songfestival organiseert, heeft het verhaal nog niet officieel bevestigd.Wel heeft de organisatie besloten om vanaf dit jaar strenger toe te zien op de jurering. Daarom worden op 24 mei controleteams op pad gestuurd naar verschillende deelnemende landen. Die worden vooraf niet gewaarschuwd.
 
VRT-producer en Belgisch delegatieleider Steve De Coninck reageert verontwaardigd: “Als dit klopt, moeten de betrokken landen verwijderd worden.” Sergio spreekt zelfs van een mogelijke “broodroof”.
Nu in het nieuws