Onkelinx neemt luchtvaart van Durant over

Vice-premier Laurette Onkelinx (PS) neemt de bevoegdheid over luchtvaart over van minister van Mobiliteit Isabelle Durant (Ecolo). Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel zondagavond verklaard.

Op de extra ministerraad over de nachtvluchten is zondagavond geen akkoord bereikt. Dat hebben minister van Mobiliteit Isabelle Durant en staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze bij het buitenkomen van de vergadering verklaard.

Durant had naar eigen zeggen nog 24 uur bedenktijd gevraagd inzake het nieuwe voorstel van de PS. Ze wilde daarover ook het advies van de Brusselse regering, zo zei ze. Volgens Durant hebben sommige ministers gezegd dat ze haar bevoegdheid over de luchtvaart niet meer kan uitoefenen. Ze sprak over "politiek terrorisme".

Durant wou niet ingaan op het eerder op de dag gedane voorstel van de PS voor een alternatieve route voor de vliegtuigen boven Brussel. Voor de PS moet alles in het werk worden gesteld om een oplossing te vinden die het akkoord van 24 januari 2003 respecteert. Want anders, zo vreest de PS, "zullen de burgers hun vertrouwen in de politiek verantwoordelijken van dit land verliezen". Rudy Demotte, PS-minister van Cultuur voor de Franstalige gemeenschap, wil een compromis zoeken tussen veiligheid en comfort, zo zei hij op het RTBF-programma "Mise au point". In hetzelfde programma herhaalde Durant dat ze geen reden had om van haar standpunt af te wijken in dit dossier. Ze bevestigde opnieuw dat ze minister van Mobiliteit zou blijven tot 18 mei, ondanks het ultimatum van premier Verhofstadt.

Reacties

CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck zegt op VTM dat "de paarsgroene regering eigenlijk is gevallen." Hij wil dat premier Guy Verhofstadt krachtig ingrijpt en Isabelle Durant ontslaat.

Geert Bourgeois van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) heeft zondag op de verkiezingsmeeting van zijn partij in Antwerpen zwaar uitgehaald naar Verhofstadt die de moed niet zou hebben om Durant te ontslaan. Die hij op haar beurt verwijt het hele land te hebben geblokkeerd "met haar kapsones".

Maar ook de Vlaamse zusterpartij van Durant, Agalev, valt de minister af: "Durant heeft een politieke flater van formaat gemaakt," zegt Magda Aelvoet in De Zevende Dag. Dat het Ecolo-kopstuk een afgesloten akkoord over de nachtvluchten niet uitvoert, is "politiek onaanvaardbaar. Mensen die zich niet houden aan akkoorden, verliezen het vertrouwen."

Nu in het nieuws