Durant "werkt niet met een revolver tegen de slaap"

Print
Federaal minister van Mobiliteit Isabelle Durant heeft laten weten dat "ze vindt dat ze niet kan deelnemen aan een vergadering van de regering over de nachtvluchten zolang de eerste minister zijn ultimatum dat hij haar had gesteld en zijn instructies aan de voorzitter van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit niet formeel heeft ingetrokken".
"Ik werk niet met een revolver tegen de slaap", stelt Durant in een mededeling. "Of het nu over het dossier rond de nachtvluchten gaat of een ander dossier, Isabelle Durant moet niet meer bewijzen dat ze altijd al een voorstander geweest is van de dialoog", zo meldt de tekst. In de mededeling onderstreept Durant nogmaals dat ze als enige bevoegd is voor de luchtvaart.
"Ik zal dus het dossier blijven beheren met respect voor mijn bevoegdheden, en zal weigeren om vliegtuigen over een gevaarlijke site (Shell) te laten vliegen, of om op eender welke manier het leven van de inwoners van de eerste stad van het land in gevaar te brengen", zo besluit de mededeling van Durant.

Ontslag?

"Isabelle Durant heeft zichzelf als minister virtueel ontslag gegeven," vindt Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) op de VRT-radio en bij het Canvas-programma Ter Zake. De Croo volgt de redenering van premier Verhofstadt: "In een periode van lopende zaken kan een beslissing die voordien door het parlement werd goedgekeurd, niet worden gewijzigd".
Ook vice-premier Louis Michel (MR) steunt de premier: "Het akkoord moet worden uitgevoerd". Het MR-zwaargewicht verwijt Durant demagogie en populisme. "Een minister moet eerlijk blijven tegenover akkoorden die werden afgesloten". Michel verwijt de Franstalige groenen een gebrek aan politieke moed.
Marc Eyskens (CD&V) vindt dat Verhofstadt de houding van Durant niet kan dulden, "want dat tast het prestige van de premier twee weken voor de verkiezingen sterk aan".
Nu in het nieuws