Amerikaanse astronauten voor het eerst met een Sojoez geland

Voor het eerst in de geschiedenis zijn twee Amerikaanse astronauten na een ruimtemissie met een Russisch ruimteschip naar de Aarde teruggekeerd, zo was live op het Internet te volgen. De aan Frank De Winne zo welbekende Sojoez TMA-1 landde zondagmorgen met de zesde hoofdbemanning van het ISS in de steppen van Kazachstan.

Belga

De Sojoez smakte veilig op de grond om 04.07 uur Belgische tijd, zowat negentig km ten noorden van de Kazachstaanse stad Arkalyk. Aan boord waren de Russische Sojoez-gezagvoerder Nikolai Boedarin, de Amerikaanse ISS-gezagvoerder Kenneth Bowersox en de Amerikaanse astronaut Donald Pettit.

Zij waren op 23 november met het ruimteveer Endeavour naar het ISS vertrokken en daar twee dagen later aangekomen om er de zesde permanente bemanning te worden. Het trio diende aanvankelijk in maart of begin april naar de Aarde terug te keren met het ruimteveer Atlantis.

Maar door het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari staat de Amerikaanse shuttlevloot aan de grond. Transport van mensen en vracht naar en van het ISS is enkel mogelijk met Russische ruimteschepen. Bovendien is de uitbating van het complex grondig dooreengeschud.

De zevende hoofdbemanning werd van drie naar twee ruimtevaarders teruggeschroefd. De Rus Joeri Malentsjenko en de Amerikaan Edward Lu dienden vorige week zaterdag met de Russische Sojoez TMA-2 op Bajkonoer te vertrekken, een capsule die oorspronkelijk voor een taxivlucht à la De Winne was voorzien. De Sojoez TMA-2 is aldus nu regulier transportmiddel en reddingscapsule tegelijk.

Bowersox, Pettit en Boedarin dienden terug te keren met hun reddingssloep, de Sojoez TMA-1 die onder supervisie van en met aan boord Frank De Winne op 1 november aan het ISS is vastgeklonken.

De drie teruggekeerde ruimtevaarders worden later op de dag te Moskou begroet door Sean O'Keefe, administrateur-generaal van de NASA. Hij komt in Rusland met zijn Russische collega Joeri Koptjev praten over de verdere uitbating van het ISS, waarvan de verdere uitbouw voorlopig stilligt en waar Europa voorlopig zo goed als niet meer aan te pas komt.

Dat praten zal voornamelijk over geld gaan. Amerikaanse financiering van de bouw van extra Russische ruimteschepen botst echter met de Amerikaanse wetgeving in verband met levering van technologie aan Iran.

Malentsjenko en Lu dienen in principe 185 dagen boven te blijven en te worden afgelost door twee nieuwe bewoners die met een Sojoez zullen reizen. De vrees onder deskundigen is niettemin dat het duo het ruimtestation in de mottenballen zou moeten leggen en zonder opvolgers zou laten. Zoals ook vier keer met MIR is gebeurd.