SARS: binnenkort ook in uw bioscoop

Print
Chinese filmproducenten zijn in volle voorbereiding van een speelfilm met als thema de (heroïsche) strijd van het land tegen de mysterieuze SARS-epidemie. De hoofdrol in de prent zal worden vertolkt door supervedette Gong Li, die in de huid kruipt van een hoofdverpleegster die betrokken geraakt in de strijd tegen de ziekte. Dat meldde zondag het officiële Chinese agentschap Nieuw China (Xinhua).
Met de opnames wordt op 12 mei begonnen en reeds in juli zou de film in de (Chinese) bioscopen draaien, zo meldde de Engelstalige krant Beijing Times.
Centraal in de film staat de tragische dood van een verpleegstertje dat besmet wordt met SARS, terwijl de regering noodmaatregelen neemt om de epidemie in te dijken. Gong Li, bijgenaamd de "Chinese Greta Garbo", verwierf naam en faam in een reeks films van topregisseur Zhang Yimou. Voor haar rol in "Qiu Ju de guanxi" (Het verhaal van Qiu Ju) werd zij op het festival van Venetië bekroond. Ook in "Ju Dou" en "De Rode Lantaarns" veroverde zij de harten van vele filmliefhebbers.
De film heeft deels een propagandistisch karakter: Gong doet op het witte doek dingen die de overheid grondig heeft nagelaten. Toen de epidemie in november 2002 in de provincie Guangdong de kop opstak, deed Peking oorspronkelijk zijn uiterste best om de ernst van de toestand weg te moffelen.
Dat in bepaalde kringen waar de samenzweringstheorieën welig bloeien het SARS-virus wordt gezien als onderdeel van een Amerikaanse plan van bio-economische terreur om tegenstanders van de oorlog en/of te snel bloeiende economieën af te straffen, zal men in Peking niet geweten hebben. Zoniet was van de SARS-prent probleemloos een politieke thriller te maken.
Nu in het nieuws