Argentijns "Extrano" wint 11de Open Doek

Print
"Extrano", het langspeelfilmdebuut van de Argentijnse cineast Santiago Loza, heeft de 11de editie van Open Doek, het wereldcinemafestival in Turnhout gewonnen. Aan de bekroning zit een distributiepremie van 7.500 euro vast. De prent was ook in de ogen van de katholieke Signis-nevenjury, de beste van het festival.
Volgens de hoofdjury is "Extrano" een zowel verrassende als ingetogen film over een man die weer binding met het leven wil krijgen. Zij looft het indringende acteerwerk van hoofdrolspeler Julio Chavez en noemt het resultaat "een parel van een film".
De dit jaar opgezette gevangenenjury gaf haar prijs (een zelfgemaakt kunstwerk) aan de Iraanse film "I'm Taraneh, 15" van Rassul Sadr-Ameli over de zwerftocht door de Iraanse maatschappij van een meisje van 16 dat zwanger is geraakt.
De jongerenjury koos voor de Koreaanse film "The Way Home" van cineaste Lee Jung-Hyang, over de relatie van een verwend stadsjochie van 7 met zijn oma op het platteland waar hij op vakantie gaat. Deze prijs bestaat uit een distributiepremie van 2.500 euro.
Naar de editie 2003 van Open Doek, die vanavond wordt afgesloten, kwamen ruim 25.000 toeschouwers.MAY 03
Nu in het nieuws