O.J. Simpson wordt gerechtsverslaggever

Print
Acht jaar geleden was de Amerikaanse sportster O.J. Simpson de hoofdrolspeler in het zoveelste 'process van de eeuw', toen hij in Los Angeles terecht stond wegens moord op zijn vrouw. Nu keert O.J. terug naar diezelfde rechtszaal - maar ditmaal als goedbetaalde gerechtsverslaggever, zo schrijft de Sunday Times.
Hij was een van Amerika's populairste sportsterren, American footballspeler O.J. Simpson. Na die carrière trok hij naar Hollywood, waar hij onder meer meespeelde in de 'Naked Gun'-komedies. Maar toen, midden in de jaren 90, zag Amerika de zwarte held in een onverwachte, minder positieve rol: live op tv reed hij urenlang langzaam over Californische overwegen, met in zijn spoor een hele stoet politiewagens. En toen die merkwaardige klopjacht eindigde, werd O.J. in staat van beschuldiging gesteld wegens moord op zijn blonde vrouw.
Het proces werd ook live uitgezonden op televisie, kreeg een sterke raciale bijklank en eindigde, tot algemene verbazing, in Simpsons vrijspraak. Maar sindsdien kwam het nooit meer helemaal goed met O.J. Hij raakte betrokken in een geval van verkeersagressie, hij werd genoemd in verband met een zaak van drugsmokkel enhij zat, als gevolg van de dure advocaten die hem uit de gevangenis hielden, financieel aan de grond.
Op het eerste gezicht dan ook geen wonder dat Simpson binnenkort weer te zien zal zijn in het gerechtshof in Los Angeles dat hij al zo goed kent. Maar ditmaal zal hij niet optreden als verdachte, maar als verslaggever. Een televisiemaatschappij wil O.J. namelijk 25.000 euro per dag betalen om zijn licht te laten schijnen over het komende proces tegen Hollywoodster Robert Blake die wordt beschuldigd van moord op zijn vrouw. Over déja vu gesproken.
Of het proces-Blake zo ophefmakend zal worden als dat tegen O.J. valt te betwijfelen. Maar de paralellen tussen de twee moorden zijn opvallend en Robert Blake is in elk geval ook niet de eerste de beste, want in de film 'In cold blood' en de tv-reeks Baretta groeide hij uit tot een serieuze Hollywood-subtopper.

.

Nu in het nieuws