Dexia Bank Nederland scheldt schuld Legiolease-klanten kwijt

Dexia Bank Nederland zal een deel van de schulden van klanten die in omstreden aandelenlease-producten stapten, kwijtschelden. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Belga

De Nederlandse tak van Dexia Bank kwam vorig jaar zwaar onder vuur te liggen. Ongeveer 200.000 klanten van dochter Legio Lease investeerden de afgelopen jaren in aandelenlease, een formule waarbij aandelen worden gekocht met geleend geld. Toen de beurzen wereldwijd naar de bodem zakten, groeide de schuld van de klanten sterk aan. Die werd groter dan de waarde van het aandelenpakket dat ze gekocht hadden. In totaal staan de klanten voor zowat 1 miljard euro in het krijt bij de bank.

Dexia deed in december een voorstel, waarbij de klanten de keuze hadden tussen verschillende opties om hun schuld terug te betalen. Een speciale commissie trok de financiële situatie van de klanten na. Klanten die hun schuldenput niet kunnen delgen, genieten van kwijtschelding nadat ze drie jaar hebben afbetaald.

Klanten die op het voorstel ingaan, kunnen geen gerechtelijke stappen meer tegen Dexia ondernemen. Duizenden klanten, gegroepeerd in Stichting Leaseverlies, stapten naar de rechtbank. Ze zeggen dat ze door de bank nooit voldoende zijn geïnformeerd over de risico's die aan het product verbonden waren.

Nu in het nieuws