Paus verklaart vijf Spaanse priesters en nonnen heilig

Naar schatting een miljoen mensen zijn er zondag in de Spaanse hoofdstad Madrid getuige van geweest dat paus Johannes Paulus II twee priesters en drie nonnen die in de vorige eeuw leefden heilig verklaarde vanwege hun inzet voor de armen.

De paus riep de katholieken in Spanje op de vijf heiligen als voorbeeld te nemen. Hij vroeg hun ook hun geloof opnieuw te omarmen. "Het christelijke en katholieke geloof vormen de identiteit van het Spaanse volk. Breek niet met uw christelijke wortels", zei hij onder applaus van het publiek op het Plaza de Colon, waar de paus de mis opdroeg.

Het was de vijfde keer dat de 83-jarige paus Johannes Paulus II Spanje bezocht en volgens de aartsbisschop van Madrid, kardinaal Antonio Maria Rouco, waarschijnlijk ook de laatste keer. Aan het eind van de mis, die drie uur duurden, zei de paus: "Met open armen sluit ik u allen in mijn hart. Met grote genegenheid, vaarwel Spanje."

De heilig verklaarde priesters en nonnen zijn Pedro Povedo, die in 1936 aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog werd vermoord, Angela de la Cruz, Genoveva Torres en Maravillas de Jesus, die alledrie een kloosterorde oprichtten, en de jezuïet José Maria Rubio. De mis werd bijgewoond door vijf personen voor wie de heilig verklaarde priesters en nonnen wonderen zouden hebben verricht. Een van hen was Antonio Diez, die in 1971 uit een coma zou zijn ontwaakt nadat zijn familie Genoveva Torres daar in een gebed om had gevraagd.

Johannes Paulus II heeft in de 25 jaar dat hij paus is 469 personen heilig verklaard, meer dan welke andere paus dan ook.

Nu in het nieuws