Mijnopruimers in Afghanistan aangevallen

Print
In Afghanistan hebben onbekenden zaterdag een auto van de mijnopruimingsdienst van de Verenigde Naties aangevallen en daarbij de chauffeur doodgeschoten en twee andere inzittenden verwond, heeft VN-woordvoerder David Singh zondag gezegd.
De aanval gebeurde zaterdag ongeveer 75 kilometer ten zuiden van Kabul in de provincie Wardak, zei Singh. De VN hebben hun medewerkers opdracht gegeven de weg van Kabul naar de zuidelijke stad Kandahar, waar de aanval werd gepleegd, te mijden. Er zijn al meerdere aanvallen gepleegd op hulpverleners in Afghanistan. Het Rode Kruis laat zijn medewerkers niet meer buiten de grote steden reizen sinds de moord op een van hen, eind maart, in het zuiden van Afghanistan.
De aanvallen worden toegeschreven aan voortvluchtige Taliban. De gouverneur van de zuidelijke provincie Zabul, Hamidullah Khan Tokhi, meldde zaterdag dat regeringstroepen bij overvallen op enkele dorpen in het district Chapan tien vermoedelijke Taliban-strijders hebben opgepakt. Onder de arrestanten zijn de broers van twee Taliban-commandanten, zei hij. Waarom zij zijn opgepakt was niet duidelijk. Tokhi zei dat er versterkingen naar het gebied worden gestuurd om meer verdachten op te sporen. Algemeen wordt aangenomen dat zich Taliban-strijders ophouden in het ruige berggebied van Chapan, zo'n 130 kilometer ten noordoosten van Kandahar. Volgens Tokhi hebben zij zich weten te verzekeren van steun van bewoners in het gebied.
Nu in het nieuws