Wereldwijd al 23 journalisten gedood dit jaar

Print
Sinds begin dit jaar zijn reeds 23 journalisten gedood. De meesten onder hen kwamen om in de oorlog in Irak. Het Internationaal Persinstituut (IPI), dat het cijfer zaterdag wereldkundig maakte, kondigt intussen de oprichting aan van een veiligheidsinstituut met zetel in Brussel.
"Met 54 dode journalisten in 2002 en 23 journalisten die sinds het begin van 2003 zijn gedood, onder wie 14 tijdens de oorlog in Irak, is de nood aan meer veiligheid voor de media nooit zo sterk geweest", zo stelt de in Wenen gevestigde organisatie naar aanleiding van de 13de Werelddag van de persvrijheid.
Het IPI wil daarom in Brussel een internationaal instituut voor de veiligheid van persmensen oprichten. Bedoeling is journalisten een veiligheidstraining te geven. Volgens het IPI is de maatregel ingegeven door de toename van het gevaar die reporters lopen voor hun leven. Sinds 1997 zijn er 352 journalisten gedood, gemiddeld vijf per maand.
Honderdennegen stierven in Noord- en Zuid-Amerika, 85 in Europa, 76 en Azië, 43 in Afrika en 39 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vrijdag nog werd een Britse cameraman in de Gazastrook door Israëlische soldaten doodgeschoten. Op 8 april stierven drie journalisten door Amerikaanse beschietingen in Bagdad. Een kwam om toen een Amerikaanse raket het bureau van de Qataarse zender Al-Jazeera raakte. Een Amerikaanse tank beschoot nadien het Palestine Hotel waar veel buitenlandse journalisten verbleven. Twee reporters lieten het leven.
"Deze doden bewijzen dat er nood is aan een verhoogde waakzaamheid vanwege de internationale gemeenschap en de regeringen. De doden in Bagdad hadden kunnen vermeden worden als de geallieerde officieren en hun ondergeschikten beter gewaarschuwd waren dat journalisten op die plaatsen aan het werk waren", besluit het IPI.
Woensdag meldde de organisatie Reporters Zonder Grenzen dat 25 journalisten in 2002 (in 2001: 31) tijdens de uitoefening van hun job om het leven kwamen. Een veelvoud van hen kan zijn job niet naar behoren uitvoeren. In 2002 werden wereldwijd 1.420 media-vertegenwoordigers met de dood bedreigd, geslagen, opgesloten of vervolgd. Zo'n 400 media werden gecensureerd, aldus RZG.

.

Nu in het nieuws