Club Brugge voetbalkampioen

Na vier tweede plaatsen op rij is Club Brugge er dit jaar eindelijk nog eens in geslaagd om Belgische kampioen voetbal te worden. De West-Vlaamse club verzekerde zich van haar twaalfde landstitel in de geschiedenis na een 1-1 gelijkspel tegen Sint-Truiden en het algemene forfait van Lommel.

Belga

Gaëtan Englebert zorgde in het Jan Breydelstadion in de 24e minuut voor de 1-0. Désiré Mbonabucya maakte er in de 84e minuut 1-1 van.

Brugge zou op de laatste speeldag op 25 mei nog tegen Lommel uitkomen maar het is nu al zeker van die drie punten en eindigt de competitie dus met minstens 81 punten. De vorige Brugse titel dateert van vijf jaar geleden onder Eric Gerets.

Anderlecht, dat op de tweede plaats staat met een achterstand van tien punten, speelt vandaag zondag om 15 uur thuis tegen Germinal Beerschot. De Brusselaars kunnen Brugge niet meer bijhalen maar hebben, met zeven punten voorsprong op Lokeren, een goede kans om tweede te worden en zo aan de voorrondes van de Champions League te mogen deelnemen.

In de ranglijst der landskampioenen nestelt Brugge zich alleen op de tweede plaats achter het ongenaakbare Anderlecht, dat al 26 keer Belgisch kampioen werd. Union Saint-Gilloise is derde met elf titels. Club won ook acht keer de beker van België en speelde twee keer een Europese finale tegen Liverpool, in de UEFA Cup in 1976 en in de Europese Beker der Landskampioenen in 1978.

Voor trainer Trond Sollied is het de tweede prijs met Club Brugge. In 2002 won hij al de Beker van België na 3-1 winst in de finale tegen Moeskroen.

Brugge mag volgend jaar aan de Champions League beginnen in de derde en laatste kwalificatieronde. De tweede in de rangschikking start in de tweede voorronde.

Nu in het nieuws