Top vijf huidziekten

Wanneer we Dr. Coopman vragen om vijf voorbeelden van de meest voorkomende huidaandoeningen somt hij couperose, acne, overbeharing, haaruitval en rimpels op.

Kdejager

BR>

Couperose

Wat:

ontsierende bloedvaatjes in het gelaat of de hals, die vaak gepaard gaan met hevig blozen.

Behandeling:

De oude methode om couperose te behandelen maakt gebruik van elektrische naaldjes. Beperkte adertjes kan je daar vlot mee weghalen, maar bij een meer uitgebreide afwijking bestaat de kans op witte plekjes en putjes. In dat geval is de behandeling met selectieve vaatlasers aangeraden. Die ruimen de adertjes selectief op zonder huidbeschadiging.

Voorkomen:

Couperose is vooral het gevolg van erfelijke aanleg en is dus niet eenvoudig te voorkomen. Vermijd wel zoveel mogelijk extremen zoals hoge temperaturen (sauna, zeer warm bad), pikant voedsel, alcoholische excessen, stress en hevige inspanningen. Vermijd ook cosmetica die je huid kunnen iriteren, zoals crèmes met vitamine A-zuur en alcoholische reinigingslotions. Sterk afdekkende fond-de-teints zijn compleet uit den boze, want deze verstoppen de poriën met nog meer ontstekingen tot gevolg.

Overbeharing

Wat:

Overdreven beharing, zowel bij mannen als vrouwen, Bij dames bijvoorbeeld op de kin, de benen of in de bikinilijn; bij heren vooral op rug en schouders.

Behandeling:

Er is een compleet arsenaal van ontharingsmethoden, van elektrisch over was tot laserepilatie. De laatste methode werkt enkel bij een duidelijk contrast tussen huid en haar en indien de huid niet gebruind is door de zon.

Voorkomen:

Overbeharing is vaak een aanleg. Zo zullen mediterrane types meestal meer behaard zijn dan Scandinaven. Overbeharing kan ook hormonaal zijn bepaald. In het laatste geval kan een behandeling met hormonen helpen.

Acne

Wat:

puistjes die ontstaan door opgestopte poriën. Acne kan je niet reduceren tot 'jeugdpuistjes', want de aandoening komt evengoed voor op oudere leeftijd. Als de porie van het huidkanaaltje nog open is, vormt zich een zwart puntje; bij een gesloten afvoerkanaal zie je een wit of huidkleurig bobbeltje 'tussen vel en vlees'.

Behandeling:

Acne wordt op verschillende niveaus behandeld. Mee-eters worden vaak behandeld met uitwendige middelen die het aangetaste huidterrein 'saneren'. Daarnaast zijn ook inwendige behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld met hormonen of antibiotica tegen de bacteriën en de ontstekingen. Verder is er het middel Reaccutane en binnenkort komt er ook een nieuwe lasertechniek.

Voorkomen:

Dat je acne kan voorkomen door geen chocolade of vet voedsel te eten, is een fabeltje. Een mogelijke oorzaak van acne is te veel of verkeerde make-up, maar de ziekte kan ook het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde medicatie en tal van andere dingen. Vermijd agressieve reinigingslotions en zepen en ga niet aan het krabben of pulken.

Haaruitval

Wat:

Vroegtijdig uitvallen van de haren op het hoofd. Resulteert in versnellen van het kalingsproces bij mannen en in uitdunnende haren bij vrouwen.

Behandeling:

Behandelen kan met Minoxidil lotion of een hormonale therapie, zoals het nemen van een bepaalde anticonceptiepil bij vrouwen of Finasteride bij mannen. In het uiterste geval kan je ook kiezen voor een haartransplantatie.

Voorkomen:

Wanneer de haaruitval erfelijk bepaald is, is het opboksen tegen moeder natuur. Het succes van hogervermelde hormonale producten hangt vaak af van persoon tot persoon.

Rimpels

Wat:

Plooien in de huid die onder meer ontstaan door veroudering, overmatig zonnen en roken. Ook 'expressierimpels' zijn mogelijk, bijvoorbeeld de gekende fronsgroeven tussen en boven de wenkbrauwen.

Behandeling:

Rimpels worden op verschillende manieren bestreden. Naast de klassieke anti-rimpelcrèmes zijn er peelings, vullingsmethodes, Botox, laserbehandelingen enz. Welke behandeling het best is, hangt af van uw type huid en het type rimpel.

Voorkomen:

Bescherming tegen de zon kan helpen om rimpels te voorkomen, maar niemand ontsnapt aan het verouderingsproces. Sommige crèmes kunnen helpen, maar lang niet allemaal.

Behandeling met laser

Bij de hedendaagse behandeling van huidproblemen speelt de laser een steeds groter wordende rol. Allerhande aandoeningen worden er door aangepakt. "Onze huid is een jungle van mini-structuren zoals bloedvaten, pigmentcellen en haren, die in sommige gevallen hun boekje te buiten gaan. Zo kan je bijvoorbeeld in een bepaald huidgebied teveel of abnormale varianten van die structuren hebben. Met het blote oog stellen we dan een diagnose, zoals bijvoorbeeld pigmentvlek, wijnvlek, overtollige haargroei en dies meer. Het komt er bij de behandeling op aan een soort hoogtechnologische 'Cupido's' te vinden die trefzeker hun doelwit vinden in de jungle van de huid, zonder daarbij de rest van de huid te beschadigen", zegt Dr. Coopman. "Die Cupido's hebben concreet een vorm gekregen in een heus laserpark. Elk van die lasers is in staat een bepaald probleem te elimineren. Zo zijn er vaatlasers die bijvoorbeeld wijnvlekken, couperose en rode littekens aanpakken, terwijl pigment- en tattoolasers ingezet worden voor het verwijderen van tatoeages en goedaardige pigmentvlekken. Elke laser heeft zo zijn doel. In sommige gevallen is zo'n laserbehandeling ook een stapsgewijs proces, waarmee men een jaar of langer bezig is. Jammer genoeg zijn niet alle lasers even doeltreffend en worden er in de 'cosmetische sector' soms behandelingen gepromoot zonder veel wetenschappelijke grond. Een principe dat geldt voor alle laserbehandelingen is wel dat een lichtere huid meer kans geeft op succes. Hoe groter het contrast is tussen de kleur van de huid en de kleuren van het doelwit, hoe beter de laser zijn werk kan doen."

Nu in het nieuws