Robert Waseige wordt peter van de Kankerfoon

De Kankerfoon, een telefonische hulplijn voor iedereen die vragen heeft rond kanker, blaast dit jaar twintig kaarsjes uit. De achtste editie van "Samen tegen Kanker", een actie van de Belgische Federatie tegen kanker (BFTK), staat dan ook helemaal in het teken van de Kankerfoon. Trotse peter van de actie is de voormalige coach van het Belgisch voetbalelftal, Robert Waseige.

In 2002 kreeg de Kankerfoon zo'n 4.165 telefoontjes te verwerken, veelal van kankerpatiënten (40 procent) en hun familie (29 procent), maar ook van het grote publiek. Opvallend is dat patiënten vandaag een actievere rol willen spelen in hun ziekte en zich meer gaan infomeren. Bij de Kankerfoon lopen steeds meer gespecialiseerde vragen binnen en de oproepen duren ook langer.

Om zowel aan de medische als aan de psychologische noden van de bellers te voldoen, heeft de Kankerfoon vijf dokters, twee psychologen en een verpleegster in dienst. Vaak zijn zij een luisterend oor voor patiënten en verwanten die het moeilijk hebben met de ziekte, maar ze geven ook antwoorden op allerlei vragen in verband met kanker en ze informeren de bellers over andere initiatieven van de BFTK, zoals schoonheidsverzorging, dieettips en psychologische begeleiding.

Telefoontjes naar de Kankerfoon zijn gratis en anoniem, maar de hulplijn is alleen bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 13.00 en (op maandag tot 19.00 uur). Maar liefst 60 procent van de oproepen komen van 60-plussers. Voorts komt 75 procent van de telefoontjes van vrouwen, waarschijnlijk omdat zij in veel gevallen de verzorging van patiënten op zich nemen.

Met de opbrengst van de actie "Samen tegen Kanker" wil de BFTK meer professionele hulpverleners in dienst nemen om de Kankerfoon uit te breiden. Vanaf 1 juni wordt het huidige telefoonnummer (0800/15.800) aangevuld met twee nieuwe nummers, een Nederlandstalig nummer (0800/15.802) en een Franstalig nummer (0800/15.801). Daarnaast werkt de BFTK ook aan een nieuwe website en een internetforum, waar patiënten, betrokkenen en specialisten met elkaar in contact kunnen komen.

De actie "Samen tegen Kanker" gaat van start in mei met de verkoop van allerlei gadgets met zonnebloemen, het symbool van de Belgische Federatie tegen Kanker.

Nu in het nieuws