Val Boonen: "Fotograaf treft echt geen schuld"

Print
“Wielerfotografen zijn niet anders dan hun collega’s in andere sporten: als er een incident gebeurt, is het zaak daar snel bij te zijn. Maar het is nooit de bedoeling zo’n incident zelf uit te lokken.Aan de val van Tom Boonen heeft de fotograaf van Belga geen schuld. Die man stond waar hij moést staan.”
 
Cor Vos is de syndic van de wielerfotografen. De Rotterdammer werkt voor dagbladen en magazines uit heel de wereld.Voor de UCI is hij hét aanspreekpunt als overlegd wordt over reglementen en aparte afspraken.
 
Woensdagnamiddag stond Vos aan de finish van Gent - Wevelgem. Tom Boonen botste er op een fotograaf en was erg boos. Die mannen moeten nog dichter bij de aankomstlijn plaatsnemen, dan zijn ze er elke keer zeker van dat ze plaatjes van vallende renners kunnen maken.
 
“Boonen vergist zich”, antwoordt Cor Vos.“Wij stonden in Wevelgem opgesteld zoals het reglement voorschijft: 15 meter voorbij de finishlijn op een weg van 7 meter breedte. Op een smallere weg is dat 25 meter, met de huidige telelenzen zou het dat altijd mogen zijn. Maar 15 meter volstaat, omdat wij onszelf zo opstellen in een schuine lijn dat niemand een collega naast zich heeft aan de kant van de afsluiting. Zo kan je dus afdrukken en snel opzij gaan.”
 
Maar dat gebeurde woensdag niet. Stond die fotograaf te dromen?
“Neen,normaal was er niets gebeurd. Maar Vogels en Boonen raakten elkaar met de schouder. Op de streep was Tom al aan het stuiteren. Hij was de controle over zijn fiets kwijt. Als die fotograaf daar niet had gestaan, was Boonen allicht tegen het hek gevallen. Als er woensdag al één fout gebeurde, dan door de chauffeur van de auto die pal voor de renners over de aankomst reed. Die zorgde voor irritatie bij de fotografen, haalde ons uit concentratie. Het zou de eerste keer niet zijn dat de spiegel van zo’n auto een duur fototoestel raakt en beschadigt.”
 
Dat klopt. Maar ja, vaak staan er mensen door het dak van zo- ’n auto die graag gezien worden door hun bekenden aan de finishlijn.
 
Tom Boonen keerde donderdagavond tevreden terug van een paar uurtjes fietsen. De nummer drie van Gent - Wevelgem voelde amper nog hinder van zijn valpartij net voorbij de aankomstlijn.
 
“De onderrug trekt wat en ik voel me stijf bij het stappen. Maar van zodra ik fietste, was die hinder voorbij”, aldus Boonen die vandaag met zijn ploegmaats een kleine 100 kilometer hel verkent.
MEEST RECENT