F1: FIA roept Fisichella uit tot winnaar GP Brazilië

Print
De internationale automobielfederatie (FIA) heeft de Italiaan Giancarlo Fisichella (Jordan) vrijdag uitgeroepen tot winnaar van de GP van Brazilië Formule 1, dat schrijft teamchef Eddie Jordan in een communique. Oorspronkelijk eindigde Fisichella in de zondag verreden GP als tweede achter de Fin Kimi Raikkonen (McLaren-Mercedes). Het is de eerste zege van Fisichella in de Formule 1, in 110 wedstrijden.
De beslissing werd genomen tijdens een vergadering in Parijs in aanwezigheid van alle baancommissarissen van de Grote Prijs. Op deze vergadering waren ook "alle concurrenten die betrokken zijn bij een herziening van het klassement" uitgenodigd.

De wedstrijd, die oorspronkelijk over 71 ronden had moeten gereden worden, werd stopgezet na een dubbel ongeval in de regen van de Australiër Mark Webber (Jaguar) en Fernando Alonso (Renault). Zij waren op dat moment bezig aan hun 55e ronde, op respectabele afstand van de leiders.
Het reglement voorziet dat, in een dergelijke situatie, het klassement wordt opgemaakt volgens de stand, twee ronden voor het stopzetten van de koers. De wedstrijdleiding besliste zondag onmiddellijk na het afbreken van de wedstrijd dat de leider van de wedstrijd zich pas in de 55e ronde bevond. In de 53e ronde was Raikkonen nog eerste en dus kreeg hij de zege toegekend. De Fin had met zijn tweede triomf na Maleisië zijn leidende positie in de strijd om de wereldtitel Formule 1 verstevigd. Door zijn tweede plaats behoudt hij evenwel de leiding.

De FIA ontving woensdag al bewijzen dat Fisichella in de Jordan-bolide al aan de 56e ronde was begonnen als leider in de wedstrijd. De Italiaan haalde Raikkonen in de 54e ronde in. "De FIA heeft bewijzen ontvangen die aangeven dat, in tegenstelling tot de geleverde informatie van de tijdswaarnemers in de GP van Brazilië, wagen nummer 11 (die van Fisichella) al aan de 56e ronde begonnen was op het moment dat de koers werd stopgezet (omwille van veiligheidsredenen)", legde de federatie toen uit. Vrijdag viel dan de formele beslissing.

Voor de opmaak van het klassement werd nu gekeken naar de stand bij het einde van de 54e ronde. Op dat moment leidde Fisichella, vóór Raikkonen en de Spanjaard Fernando Alonso (Renault). Bij het uitgaan van de 53e ronde lag de Fin nog voor op de Italiaan.
Al meteen na het afvlaggen van de GP waande Fisichella zich de winnaar van de wedstrijd. De ontgoocheling was dan ook groot toen bleek dat hij slechts tweede werd.
Het is de eerste keer sinds de creatie van het WK Formule 1 in 1953 dat de uitslag van een GP wordt gewijzigd zonder dat iemand klacht heeft ingediend of dat een piloot gediskwalificeerd of gestraft wordt.
MEEST RECENT