Genkse kunstenaar vereeuwigt profs en studenten LUC in DNA-kunstwerk

Print
De Genkse keramist-vormgever Piet Stockmans heeft naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van het Limburgs Universitair Centrum (LUC) in Diepenbeek een kunstwerk gemaakt dat de LUC-populatie anno 2003 zal vereeuwigen. Volgende week maandag zal de kunstenaar niet minder dan 2.750 blauwwitte porseleinen kokers met het genetisch materiaal van de studenten, de profs en het personeel van het LUC vullen.
Het eigenlijke kunstwerk, een container van roestvrij staal en gelaagd glas met daarin de 2.750 kokers, zal nadien een permanente plaats in de binnentuin achter de inkomhal van het LUC krijgen. "Een mooi symbolisch gebaar om de kennis van nu te stockeren voor later", verduidelijkt Stockmans.

Het DNA-concept kwam nog volgens de kunstenaar tot stand door een link te leggen met de opdrachtgever, in dit geval een universiteit waar de klemtoon op exacte wetenschappen ligt. Omdat de keramist naar eigen zeggen de hele universitaire gemeenschap, gaande van studenten, over profs tot de overige personeelsleden verbonden aan het LUC, bij het project wilde betrekken, kwam hij op het idee om een bank van genetisch materiaal te ontwerpen.
Dat genetisch materiaal kan bijvoorbeeld bestaan uit een haarlok of een stukje nagel. Komende maandag kan iedere gegadigde in zijn persoonlijke koker ook een foto of een persoonlijke boodschap voegen. De kokers zullen nadien met een kurk gesloten worden en met lak verzegeld.
MEEST RECENT