Diamantsector wacht op betere economie

Print
Ondanks de slabbakkende economie kende de Antwerpse diamantsector in het eerste kwartaal van 2003 een stijging van zeven procent tot bijna zeven miljard dollar. Dat maakte de Hoge Raad voor Diamant (HRD) donderdag bekend. De oorlog in Irak kende geen gevolgen voor de sector, zij het dat er meer handelsverkeer werd vastgesteld.
De oorlog is Irak heeft nauwelijks gevolgen voor de diamant, omdat de voornaamste handelspartners, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, voorlopig uit het conflict blijven, meent de HRD. Handelaars uit de regio blijven wel voorzichtig en houden hun voorraden liever voorlopig in Antwerpen.
Wel werd er tijdens het voorbije kwartaal meer handelsverkeer vastgesteld. Kopers zien door de crisis in het Midden-Oosten af van een trip naar Tel Aviv, waardoor handelaars meer zelf naar hun klanten reizen. De sars-kwestie zal dit fenomeen wellicht nog versterken, aldus de HRD.

Toenemend handelsverkeer resulteert volgens de HRD niet noodzakelijk in hogere verkoop. Daarvoor is het volgens de HRD wachten op betere economische tijden. Toch ziet directeur-generaal Peter Meeus een positieve evolutie: "Voor het eerst sedert 1990 hebben diamantjuwelen het tijdens de eindejaarsperiode beter gedaan dan andere luxeproducten."
MEEST RECENT