"Oliesteden Mosoel en Kirkoek gevallen"

Print
De oliesteden Mosoel en Kirkoek, in het noorden van Irak, "zijn gevallen en de Amerikaanse Special Forces zijn de steden binnengetrokken", dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse Centrale Bevel (Centcom) vrijdag bekendgemaakt in Qatar.
BR> Toch lijkt het erop dat de Koerdische strijders, die vrijdagmorgen de stad controleerden, zich weer teruggetrokken hebben.

Majoor Rumi Nielson-Green, militair woordvoerder van de VS-troepen, gaf geen precieze details over de omstandigheden van de val van de strategische steden in Noord-Irak. Eerder meldde een andere woordvoerder dat de Iraakse troepen zich overgegeven hadden.
Toch hebben journalisten en ooggetuigen nog geen Amerikaanse soldaten gezien in het centrum van Mosoel en weten ze niet of er nog Iraakse troepen aanwezig zijn in de stad.

Vrijdagmorgen leek het er nog op dat de peshmergas (Koerdische strijders die gesteund worden door de VS) de stad onder controle hadden. De peshmergas, die met relatief weinig zijn, waren vrijdag omstreeks 09.30 uur Belgische tijd nog in het centrum van de stad. Een uur later leek het alsof ze het regeringsplein verlaten hadden. De gele vlag van de democratische partij van Koerdistan (PDK), die de peshmergas boven het rergeringsgebouw gehangen hadden, was vervangen door de Iraakse vlag.

In Kirkoek werden plunderingen en afrekeningen gesignaleerd. Volgens de Koerdische gouverneur van Kirkoek, hebben de lokale Koerdische leiders de stad niet onder controle en zijn verschillende mensen vermoord of gewond.
MEEST RECENT