Scouts ontkennen warenhuis in brand te hebben gestoken

Print
Twee scouts (22 en 23 jaar), die donderdag voor opzettelijke brandstichting voor de correctionele rechtbank van Dinant moesten verschijnen, blijven hun onschuld volhouden. Ze worden ervan verdacht op 9 juli 2001 brand gesticht te hebben in een "Champion"-winkel in Cerfontaine, waardoor die volledig verwoest werd.
Op de dag van de feiten gingen de twee, die met de scouts in de regio op kamp waren, sigaretten halen bij de supermarkt "Champion". Toen ze binnen waren, ontstond er een brand in een rayon met ontvlambare producten (ZIP-blokjes en flessen methanol) die de hele winkel in de as legde. Iedereen kon de winkel op tijd verlaten.

Later vertelde een klant dat zij de jongeren enkele seconden ervoor had gezien op de plaats waar de vlammen ontstonden. Volgens de vrouw had op dat moment één van de twee een aansteker in de hand.
Daarop werden de twee scouts vervolgd voor opzettelijke brandstichting in het warenhuis. Maar de jongeren hebben de aantijgingen zowel toen als donderdag voor de correctionele rechtbank steeds ontkend.

Donderdag verhoorde de rechtbank eveneens de klant die het tweetal had gezien. De vrouw bevestigde haar getuigenis, maar wou daarmee niet beweren dat de twee ook aan de oorsprong van de brand lagen.
Ook een deskundige maakte de conclusies van zijn rapport bekend. Volgens hem was er één brandhaard, met name het rek met methanol en de ZIP-blokken. Verder verklaarde hij dat de dader of daders waarschijnlijk een fles methanol op de vlammen hebben gegoten. Dat verklaart de snelheid waarmee de vlammen zich over het hele gebouw hebben verspreid.
De rechtbank heeft de zaak uitgesteld tot 5 juni om het getuigenis van een cassière te horen, die op het moment van de feiten aanwezig was.
MEEST RECENT