Van Petegem wint Ronde van Vlaanderen

Peter Van Petegem won net als in 1999 de Ronde van Vlaanderen voor Frank Vandenbroucke. In een sprint met twee gaf hij zijn landgenoot geen schijn van kans. In de Wereldbeker neemt Van Petegem de leiderstrui over van de Italiaan Paolo Bettini. Beide renners hebben 100 punten. Vandenbroucke en Mirko Celestino volgen op de derde plaats met 70 punten.

Belga

Onder massale belangstelling en een bewolkte hemel namen vanop de Grote Markt in Brugge 193 renners het vertrek voor de 87ste editie van de Ronde van Vlaanderen, de tweede Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen.

Na amper twee kilometer koers liet de Duitser Michael Rich het peloton achter zich. Hij kreeg bijna onmiddellijk het gezelschap van nog drie renners en dat waren zijn landgenoot Thomas Liese, de Nederlander Vincent Van Der Kooij en de Fransman Jacky Durand, in 1992 al eindwinnaar van de Ronde van Vlaanderen na een marathonvlucht met vier renners.

Met nog 106 kilometer voor de boeg nam de Rabobankformatie het peloton op sleeptouw. Meteen daalde de voorsprong van de vier leiders met de helft. Op de Koppenberg moesten Van der Kooij en Durand voorin de rol lossen.

Een neutrale moto kwam op die, door sommigen zo gecontesteerde, Koppenberg ten val waardoor een handvol renners die al achter de grote groep bengelden helemaal huiswaarts konden.

Met nog zestig kilometer tot Meerbeke telde het Duitse duo Rich en Liese nog anderhalve minuut voorsprong op een groep van acht Italianen: Fabio Sacchi, Roberto Petito, Marco Serpellini, Enrico Cassani, Gabriele Balducci, Giovanni Lombardi en het Quick Step-Davitamon-duo Paolo Bettini met Luca Paolini.

Het peloton haakte wat later ook aan dankzij het beukwerk van Marc Wauters en Wim Vansevenant. Bij Michael Rich ging het licht uit en enkel Thomas Liese pruttelde nog wat tegen. Die werd na een vlucht van meer dan 200 kilometer gegrepen door Dario Pieri. De Italiaan ging met nog 45 kilometer te rijden alleen in de aanval en kreeg de Duitser Rolf Aldag mee.

Een lang leven was dit duo niet beschoren want een versnelling van Johan Museeuw, op de kasseistrook van de Haaghoek, zorgde voor een schifting waardoor bijna alle favorieten hun neus aan het venster staken en we een zeer interessante kopgroep kregen. Die vlamde de Berendries op maar voor Nico Mattan en Frederic Guesdon ging het nog niet snel genoeg. Peter Van Petegem ontbond zijn duivels op de Ten Bossestraat en overbrugde in zijn eentje de kloof met de twee leiders, nadat hij een aanval counterde van Johan Museeuw die dan uit het wedstrijdbeeld verdween. Frank Vandenbroucke en Dave Bruylandts sloten op 24 kilometer van de finish ook aan bij de leiders.

Met de Muur van Geraardsbergen in zicht sprong Guesdon weg. Hij werd op de Muur gegrepen en voorbij geflitst door Frank Vandenbroucke en Peter Van Petegem. Op de laatste helling van de dag, de Bosberg, telde dit duo twintig seconden voor op de negen achtervolgers.

De verstandhouding bij het tweetal Van Petegem-Vandenbroucke was opperbest en zij pakten al vlug een halve minuut voorsprong. In de laatste rechte lijn ging Vandenbroucke van ver op kop en spurtte Peter Van Petegem vier jaar na zijn eerste zege in de Ronde van Vlaanderen opnieuw naar de zege. VDB werd net als toen tweede. In de spurt voor de derde plaats was Stuart O'Grady voor Fabio Baldato en Nico Mattan die vijfde werd.

Vastgoed

Jobs in de regio